ΠτΔ: "Ήταν και παραμένει έντονη και ειλικρινής η επιθυμία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως στα σχεδόν 10 χρόνια που βρίσκεται στην Προεδρία, ήταν και παραμένει έντονη και ειλικρινής η επιθυμία του για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο, τόνισε, η προσπάθεια προσέκρουε πάντοτε στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμη πιο επιθετική, προβάλλοντας διεκδικήσεις για αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.

Στο μήνυμά του με την ευκαιρία της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος επισήμανε πως με την πολιτική, τις δηλώσεις και τις καθημερινές προκλήσεις της, η Άγκυρα κινείται εντελώς έξω από το πλαίσιο, όχι μόνο του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ορθολογικής προσέγγισης, επιχειρώντας να δημιουργήσει εντάσεις και ανασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, επίσης, ότι πολλές φορές κατέθεσε δημιουργικές προτάσεις, έχοντας υπόψη τις κόκκινες γραμμές ασφαλείας, τις οποίες έχει διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως τίποτα δεν έχει εκτροχιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία από την πορεία της προς τα εμπρός. Αυτό, σημείωσε, το καταμαρτυρούν, μεταξύ άλλων, η πρόοδος σε όλους τους τομείς και η προσήλωση στο μέλλον, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο "Κύπρος το Αύριο". Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το όραμα για το αύριο δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την επιθυμία για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.



Διαβάστε εδώ ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

"Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 62 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνομαι στο σύνολο του κυπριακού λαού με αίσθημα σεβασμού και εκτίμησης.

Αποτίνω τη δέουσα τιμή σε όλους όσοι αγωνιζόμενοι για απαλλαγή από την αποικιοκρατία και στη συνέχεια την προστασία της από τους εισβολείς προσέφεραν στην πατρίδα την ίδια τη ζωή τους.

Καταθέτω τον απεριόριστο σεβασμό μου σε εκείνους που με θυσίες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα μας κατά το πραξικόπημα το 1974.

Χάρη στους δικούς τους αγώνες, με τις οδυνηρές, αλλά και τις θετικές εμπειρίες του συνόλου του λαού μας, πιστέψαμε στις δικές μας δυνάμεις και αντιμετωπίσαμε με σθένος προβλήματα και κρίσεις που έθεσαν μέχρι και την ύπαρξη μας υπό αμφισβήτηση.

Είναι χάρη στους αγώνες του λαού μας που σήμερα η χώρα μας απολαμβάνει τη θέση της ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ως ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας σε μια περιοχή που ιστορικά ευρίσκεται στον πυρήνα μεγάλων συγκρούσεων.

Η πιο βαθιά και χαίνουσα πληγή στο σώμα της πατρίδας μας δεν είναι άλλη από την τουρκική κατοχή.

Από τον Ιούλιο του 1974 και για 48 χρόνια, η Κύπρος και οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι Ελληνοκύπριοι, στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην ασφάλεια, στην περιουσία, στην ελεύθερη διακίνηση.

Ο στρατός κατοχής επιβάλλει  έκτοτε το δίκαιο των όπλων.

Στα δέκα σχεδόν χρόνια που ευρίσκομαι στην Προεδρία, δεν παρέλειψα να κάνω οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει έστω και κάποιο ρήγμα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Χάρη στις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές μας προτάσεις, στο Κραν Μοντανά πετύχαμε να φέρουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της για πρώτη φορά να συζητά την ασφάλεια και την αποχώρηση του στρατού κατοχής. Πετύχαμε να καταθέσει ο ίδιος ο ΓΓ ένα συνοπτικό πλαίσιο έξι σημείων, το οποίο την υστάτη η τουρκική πλευρά υπονόμευσε με αποτέλεσμα την κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας.

Πολλές φορές  έκτοτε κατέθεσα δημιουργικές προτάσεις, χωρίς να υπολογίσω το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό μέτωπο. Πάντοτε, βέβαια, έχοντας υπόψη τις αυστηρά διαμορφωμένες κόκκινες γραμμές ασφαλείας που συλλογικά έχουμε διαμορφώσει ως πολιτική ηγεσία.

Έντονη και ειλικρινής ήταν και είναι η επιθυμία μου για επίτευξη λύσης, η οποία πάντοτε προσέκρουε στην τουρκική αδιαλλαξία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμη πιο επιθετική, προβάλλοντας ανερυθρίαστα διεκδικήσεις για αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.

Με την πολιτική, τις δηλώσεις και τις καθημερινές της προκλήσεις, η Τουρκία κινείται, πλέον, εντελώς έξω από το πλαίσιο, όχι μόνο του διεθνούς δικαίου που ούτως ή άλλως καταπατεί εδώ και χρόνια, αλλά και εκτός του πλαισίου της ορθολογικής προσέγγισης επιχειρώντας να δημιουργήσει εντάσεις και ανασφάλεια.

Όλοι αναγνωρίζουν πως ότι πετύχαμε στα 62 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πετύχαμε με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας και πάντοτε περνώντας μέσα από συμπληγάδες.

Για 62 χρόνια σφυρηλατούμε την αποφασιστικότητα μας και κάθε φορά, μετά από κάθε κρίση, ανασυγκροτούμε και θωρακίζουμε τη χώρα μας.

Τίποτε δεν μας εκτροχίασε από τη σταθερή πορεία προς τα εμπρός και αυτό, μεταξύ άλλων, το μαρτυρεί η καθημερινή πρόοδος μας σε όλους τους τομείς, η οικονομική σταθερότητα που με τις θυσίες των πολιτών πετύχαμε, τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των πολιτών μας, το κράτος πρόνοιας και η ευημερία στην κοινωνία μας και η προσήλωση στους σχεδιασμούς για το μέλλον του τόπου, μεσα από την παρακαταθήκη που αφήνουμε με το Εθνικό Σχέδιο "Κύπρος το Αύριο".

Αυτό το μεγάλο έργο, αυτό το όραμα για το αύριο δεν μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένο με την επιθυμία μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα δώσει την ευκαιρία ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας."

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Οκτωβρίου 2022 - 22:05

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.