Ακόμα και καρκίνο μπορεί να προκαλέσει σε βάθος χρόνου ο "κακός" ύπνος

Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι ασθενείς που πάσχουν από υπνική άπνοια, εμφανίζουν συχνότερα ορισμένους τύπους καρκίνου.

"Απ’ ό,τι φαίνεται ο κακός ύπνος δημιουργεί στρες και μέσω των μηχανισμών του στρες, γίνεται αυτό", δήλωσε σε συνέντευξη ο Έλληνας πνευμονολόγος και υπνολόγος, Μάνος Βαγιάκης. Ο διακεκριμένος υπνολόγος μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή, με αφορμή το 26ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ύπνου που διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Έρευνας Ύπνου, της οποίας είναι μέλος.

Μεγάλος κίνδυνος και για καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση

Όπως φαίνεται από πρόσφατα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, ο κίνδυνος από ανεπαρκή και κακό ύπνο για καρδιαγγειακά, υπέρταση και διαβήτη είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι μέχρι σήμερα πιστεύαμε. Όσον αφορά τη συσχέτιση πάχους και κακού ύπνου που είναι επίσης ήδη γνωστή, ο κύριος Βαγιάκης εξηγεί τον μηχανισμό: "Ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν κοιμάται καλά έχει την τάση την άλλη μέρα, επειδή είναι κουρασμένος και νυσταγμένος να τρώει υπερθερμιδικές, λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές και βεβαίως, να μην πολυκινείται. Οτιδήποτε χαλά τον ύπνο μας, είτε αυτός είναι περιορισμός, είτε πάθηση, η οποία καταστρέφει τον ύπνο, οδηγεί σε παχυσαρκία".

Αϋπνία

Σύμφωνα με τον κύριο Βαγιάκη, οι κοινωνικές συνθήκες, οι αυξημένες ανάγκες για εργασία και οι αυξημένες οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις οδηγούν στο να χάνουμε τον ύπνο μας. "Καταρχάς, έχει βρεθεί από παρατηρήσεις και μετρήσεις ότι στην Αμερική πριν από 50 χρόνια, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν 8 ώρες το 24ωρο και σήμερα κοιμούνται 6. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η κλασική περίπτωση αϋπνίας, που έχεις χρόνο να πας στο κρεβάτι, αλλά και να πας δεν κοιμάσαι. Και η τρίτη κατηγορία προβλημάτων που μπορεί να χαλάσουν τον ύπνο, είναι παθήσεις με προεξάρχουσα την υπνική άπνοια. Με την υπνική άπνοια, επειδή κόβεται η αναπνοή, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να δουλεύει και να μισοξυπνάει την ώρα του ύπνου, για να δώσει τα κατάλληλα σήματα, προκειμένου να ξαναρχίσει η αναπνοή, για να μη σκάσει ο άνθρωπος", ανέφερε.

Κακός ύπνος και Αλτσχάιμερ

Σχετικά με την άποψη των παλιών ότι "ο πολύς ύπνος κάνει κακό και μείνε ξύπνιος όσο ζεις", ο κύριος Βαγιάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πιο εσφαλμένη άποψη από αυτήν. "Το Αλτσχάιμερ οφείλεται σε κάποιες πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο που ονομάζονται Β αμυλοειδή. Αυτά τα “σκουπίδια” φεύγουν από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν ο ύπνος δεν είναι επαρκής δεν φεύγουν, κολλάνε στα νευρικά κύτταρα και τα καταστρέφουν", είπε.

Ο υπνολόγος Μάνος Βαγιάκης τόνισε ότι "αν δεν σεβόμαστε τον ύπνο, μας δημιουργεί προβλήματα". Σημείωσε ότι είναι ένας βασικός βιολογικός πυλώνας του ανθρώπου. "Τρία πράγματα χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει. Τροφή, νερό και ύπνο. Χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει 40 μέρες, χωρίς νερό 5 μέρες και χωρίς ύπνο 15 μέρες. Δηλαδή ο ύπνος είναι μια ενδιάμεση ανάγκη, ανάμεσα στην τροφή και το νερό", κατέληξε.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Οκτωβρίου 2022 - 08:54

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει αναπτύξει κάποια μορφή ανοσίας στον SARS-COV-2, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ
22:02
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προέτρεψε όλους να 'χουν ως παράδειγμα προς μίμηση το ελληνικό..."μεράκι"
20:55
Η Νότια Κορέα νίκησε και προκρίθηκε στους "16"
20:43
Στα 60 δολάρια το πλαφόν στο πετρέλαιο μέσω θάλασσας, συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΕΕ θα ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας μεθαύριο
20:22
Μια «ξεκάθαρη εικόνα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναμένει μέχρι την άνοιξη δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
19:16
Διπλασιάζονται οι εμπειρογνώμονες της Europol στην Κύπρο
18:47
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν από βομβαρδισμούς
18:15
Με τέσσερις αγώνες συνεχίζεται σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
18:12
Ορκίστηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο ο πρώην συνεργάτης της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών
17:41
Έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α
17:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο καιρού (2/12/2022)
17:19
Η Βουλή ενέκρινε το συνταξιοδοτικό για όσους προσελήφθησαν μετά το 2011
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand