62 χρόνια από την ανεξαρτησία και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με σειρά επισήμων εκδηλώσεων και με στρατιωτική παρέλαση  στη Λευκωσία, τον χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Κύπρος γιορτάζει σήμερα τα 62 χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας και της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει κατά τους εορτασμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

assets_gallery_4130_58437.jpg

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει: "62 χρόνια από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτίουμε τη δέουσα τιμή σε όλους όσους αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Χρόνια πολλά."

assets_gallery_4130_58429.jpg

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 9 και 30 το πρωί μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα και κατέθεσε στεφάνι.

assets_gallery_4130_58428.jpg

Στις 10 και 15 παρέστη στο τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών, στο πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου. Στις 10 και 40 κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στο Προεδρικό Μέγαρο.

assets_gallery_4132_58457.JPG

assets_gallery_4132_58463.JPG

Αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχεται τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης και στις δώδεκα και τριάντα, θα παραθέσει μαζί με την πρώτη κυρία δεξίωση στα μέλη του ξένου Διπλωματικού Σώματος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η παρέλαση θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ 1 και ραδιοφωνικά από το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Ανακοινώσεις για τη σημερινή επέτειο εξέδωσαν  κόμματα και οργανώσεις.

Η ιστορία της Κύπρου

Εξήντα δύο χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της γιορτάζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Τον Αύγουστο του 1960, μετά τον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, οι Άγγλοι Αποικιοκράτες αφού εξασφάλισαν κυρίαρχες βάσεις παρέδωσαν την κυριαρχία του νησιού στους νόμιμους κατοίκους του. Πρώτος πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Τρίτος και τη θέση αντιπροέδρου της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο Φαζιλ Κουτσιούκ. Η κοινή διακυβέρνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διήρκεσε μόλις τρία χρόνια, ενώ η βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 στερεί μέχρι και σήμερα από την Κυπριακή Δημοκρατία σχεδόν το 40% των εδαφών της. Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εύχεται χρόνια πολλά, αποτίωντας τη δέουσα τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την Κύπρο. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει την προσήλωση του ιδίου και της κυβέρνησης στην απελευθέρωση και επανένωση του νησιού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο τουίτερ έγραψε: "Τιμάμε την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μνήμη των ηρώων του Κυπριακού Ελληνισμού, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία. Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής."

ΓΑ / ΑΜ

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Οκτωβρίου 2022 - 11:30

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 26 Νοεμβρίου
18:00
Σημαντική νίκη για Πολωνία
17:20
Δράκου: Θα μελετηθεί ενδελεχώς η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα
16:56
Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 3ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
16:20
Προσπάθεια αποδόμησής της καταγγέλλει η Άννα Αριστοτέλους
16:07
Απελευθερώθηκαν 9 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου
15:19
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της
14:28
Νίκη ελπίδας για την Αυστραλία, 1-0 την Τυνησία
14:09
ΥΠΑΜ: Με σταθερές σχέσεις στον τομέα της άμυνας και μέσω διπλωματίας απαντά στις τουρκικές προκλήσεις η ΚΔ
13:19
Η Κύπρος χαιρέτισε χθες βράδυ την κατάθεση του σχεδίου δράσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό
12:42
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 2ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
12:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand