Η Γερμανία απέλασε Ρώσο διπλωμάτη για διενέργεια κατασκοπείας στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας

Η Γερμανία απέλασε πέρυσι έναν κατάσκοπο o οποίος εργαζόταν με διπλωματική κάλυψη στο προξενείο της Ρωσίας στο Μόναχο, γράφει σήμερα το περιοδικό Der Spiegel.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο διαπιστευμένος διπλωμάτης ήταν αξιωματικός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), ο οποίος ενεργούσε ως χειριστής ενός Ρώσου ακαδημαϊκού, η σύλληψη του οποίου με την κατηγορία της κατασκοπείας ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη. Το Spiegel ανέφερε ότι η απέλαση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την σύλληψη το καλοκαίρι του 2021 του Ιλνούρ Ν., ενός ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ, τον οποίο οι Eισαγγελείς υποπτεύονται ότι είχε διαβιβάσει πληροφορίες για τον ευρωπαϊκό διαστημικό πύραυλο φορέα Ariane στην SVR.

Ο Ν., το πλήρες όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όπως συνηθίζεται στις γερμανικές δικαστικές υποθέσεις, βρίσκεται έκτοτε υπό κράτηση. Οι κατηγορίες εναντίον του για διενέργεια κατασκοπείας απαγγέλθηκαν τον Δεκέμβριο. Ο Ρώσος αξιωματικός της SVR που απελάθηκε, σύμφωνα με το Spiegel, δεν μπορούσε να ανακριθεί επειδή είχε διπλωματική ασυλία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την απέλαση. Η Γερμανία είχε απελάσει τον Δεκέμβριο δύο Ρώσους διπλωμάτες, καθώς γερμανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι το ρωσικό κράτος είχε διατάξει το 2019 τη δολοφονία ενός Τσετσένου αντιφρονούντα σε πάρκο του Βερολίνου, πράξη που ο δικαστής είχε χαρακτηρίσει ως «κρατική τρομοκρατία». Η Ρωσία έχει περισσότερους από 100 διαπιστευμένους διπλωμάτες στη Γερμανία.

πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου 2022 - 16:21

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.