Αφαιρέθηκαν δίχτυα και σχοινιά από θαλάσσια σπηλιά

Τα «δίχτυα φάντασμα» κίνδυνος για τους θαλάσσιους οργανισμούς

Μεγάλος όγκος δικτύων, σχοινιών και αγκίστρων που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της  παρατεταμένης θαλασσοταραχής των τελευταίων ημερών, αφαιρέθηκαν από αναπαραγωγικό καταφύγιο (θαλάσσια σπηλιά) της μεσογειακής φώκιας, από την Ομάδα Παρακολούθησης του είδους.  Η Ομάδα, μετά τον εντοπισμό των επικίνδυνων υλικών, κινητοποιήθηκε άμεσα για την απομάκρυνσή τους, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος παγίδευσης τόσο για τις ενήλικες φώκιες όσο και για τα νεογέννητά τους, τα οποία είναι άπειρα στην αποφυγή τέτοιων κινδύνων.  

«Τα δίχτυα φαντάσματα», γνωστά ως «ghost nets», αφορούν όλους τους τύπους αλιευτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των διχτύων, των σχοινιών, των παγίδων, των μισινών κλπ., τα οποία δεν διαχειρίζονται πλέον ενεργά οι αλιείς και έχουν εγκαταλειφθεί, χαθεί ή απορριφθεί στη θάλασσα, σε παραλίες ή σε λιμάνια. Κάθε χρόνο, ο εξοπλισμός αυτός είναι υπεύθυνος για την παγίδευση και τη θανάτωση ενός σημαντικού αριθμού θαλάσσιων ζώων, όπως χελώνες, φώκιες, δελφίνια, φάλαινες, ψάρια καθώς και θαλάσσια πουλιά. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφή, όπως ζημιές σε σκάφη και άλλο θαλάσσιο εξοπλισμό.

ΔΙΚΤΥΑ ΣΠΗΛΙΑ ΦΩΚΙΑΣ.jpg

Τα εν λόγω θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αφού συνιστούν απειλή όχι μόνο για την υγεία των θαλασσών και των ακτών αλλά και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και  οργανισμών.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.