Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid

«Μετά την έγκριση του Paxlovid αυτή την εβδομάδα, έξι θεραπείες κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, καλύπτοντας διαφορετικά στάδια της νόσου, ενώ αναμένονται περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες».

Το αντιικό χάπι Paxlovid είναι η έκτη θεραπεία κατά της COVID-19, που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του φαρμάκου, που παράγει η εταιρεία Pfizer.   Όπως τόνισε η κ. Κυριακίδου, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει καλή πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας, και ειδικότερα τις θεραπείες που «μπορούν δυνητικά να συνεισφέρουν πραγματικά στον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID-19».   «Μετά την έγκριση του Paxlovid αυτή την εβδομάδα, έξι θεραπείες κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, καλύπτοντας διαφορετικά στάδια της νόσου, ενώ αναμένονται περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε η Επίτροπος.  

Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως το Paxlovid είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ, και πως μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην προστασία των ατόμων με υψηλό ρίσκο νοσήσουν σοβαρά με COVID-19, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών το φάρμακο υπόσχεται να είναι αποτελεσματικό και κατά της παραλλαγής Όμικρον και άλλων παραλλαγών.   Η Επίτροπος εξήγησε πως, όπως έγινε και σε σχέση με τα εμβόλια, έτσι και στην περίπτωση των φαρμακοθεραπευτικών μέσων, οι ευρωπαϊκές αρχές εντοπίζουν από κοινού υποψήφια φάρμακα και θεραπείες, και διαπραγματεύονται από κοινού τις συμβάσεις προμήθειας με τις εταιρείες παραγωγής εκ μέρους όλων των κρατών μελών.  

Ήδη, επεσήμανε, έχουν υπογραφεί δύο κοινές συμβάσεις αξίας, σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ έχουν ξεκινήσει διαδικασίες και για επιπρόσθετες συμφωνίες, «μεταξύ άλλων για αντιικά φάρμακα για χορήγηση από το στόμα για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες».   Η πρακτική αυτή, κατέληξε, «προσφέρει ίση και ταυτόχρονη πρόσβαση στα κράτη μέλη για όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα και αντανακλά την αλληλεγγύη που βρίσκεται στην καρδιά μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand