Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid

«Μετά την έγκριση του Paxlovid αυτή την εβδομάδα, έξι θεραπείες κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, καλύπτοντας διαφορετικά στάδια της νόσου, ενώ αναμένονται περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες».

Το αντιικό χάπι Paxlovid είναι η έκτη θεραπεία κατά της COVID-19, που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, με αφορμή την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του φαρμάκου, που παράγει η εταιρεία Pfizer.   Όπως τόνισε η κ. Κυριακίδου, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει καλή πρόοδο όσον αφορά τη δεύτερη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας, και ειδικότερα τις θεραπείες που «μπορούν δυνητικά να συνεισφέρουν πραγματικά στον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID-19».   «Μετά την έγκριση του Paxlovid αυτή την εβδομάδα, έξι θεραπείες κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, καλύπτοντας διαφορετικά στάδια της νόσου, ενώ αναμένονται περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε η Επίτροπος.  

Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως το Paxlovid είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ, και πως μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην προστασία των ατόμων με υψηλό ρίσκο νοσήσουν σοβαρά με COVID-19, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών το φάρμακο υπόσχεται να είναι αποτελεσματικό και κατά της παραλλαγής Όμικρον και άλλων παραλλαγών.   Η Επίτροπος εξήγησε πως, όπως έγινε και σε σχέση με τα εμβόλια, έτσι και στην περίπτωση των φαρμακοθεραπευτικών μέσων, οι ευρωπαϊκές αρχές εντοπίζουν από κοινού υποψήφια φάρμακα και θεραπείες, και διαπραγματεύονται από κοινού τις συμβάσεις προμήθειας με τις εταιρείες παραγωγής εκ μέρους όλων των κρατών μελών.  

Ήδη, επεσήμανε, έχουν υπογραφεί δύο κοινές συμβάσεις αξίας, σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ έχουν ξεκινήσει διαδικασίες και για επιπρόσθετες συμφωνίες, «μεταξύ άλλων για αντιικά φάρμακα για χορήγηση από το στόμα για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες».   Η πρακτική αυτή, κατέληξε, «προσφέρει ίση και ταυτόχρονη πρόσβαση στα κράτη μέλη για όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα και αντανακλά την αλληλεγγύη που βρίσκεται στην καρδιά μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.