Παράταση στο θρίλερ αναμονής της έκθεσης για το "partygate" στη Βρετανία

Ούτε την Τετάρτη επιδόθηκε τελικά στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το πόρισμα της έρευνας που έχει διεξαχθεί για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω απαγορευτικών.


Η ανώτερη κρατική αξιωματούχος Σου Γκρέι που διεξήγαγε την έρευνα πιστεύεται ότι έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη του πορίσματός της, ωστόσο η ανακοίνωση από τη Μητροπολιτική Αστυνομία ότι θα διενεργήσει και δική της έρευνα καθώς δύναται να προκύπτουν αξιόποινες πράξεις έχει περιπλέξει την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικοί νομικοί σύμβουλοι, αξιωματούχοι της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, αλλά και αξιωματούχοι του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης εξετάζουν το πόρισμα γραμμή προς γραμμή για αναφορές που θα μπορούσε να κριθούν ότι προκαταλαμβάνουν την αστυνομική έρευνα.

Πηγή από τη Μητροπολιτική Αστυνομία μοιάζει να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μιλώντας στην Telegraph, καθώς αναφέρει πως θα ήταν «συνετό» να παρακρατηθούν ορισμένες πληροφορίες από τη Σου Γκρέι.

Οι πληροφορίες αυτές ενισχύουν τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι τελικά ίσως να μη δημοσιοποιηθεί ολόκληρη η έκθεση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει πει ότι η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί λίγο μετά από την παραλαβή της από τον Πρωθυπουργό Τζόνσον, ο οποίος προτίθεται να αντιδράσει άμεσα με δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το γεγονός ότι σήμερα η Βουλή είναι προγραμματισμένο να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασής της σε συζήτηση για την επέτειο του Ολοκαυτώματος και ότι τις Παρασκευές πολλοί βουλευτές απουσιάζουν επιστρέφοντας στις περιφέρειές τους, καθιστά πολύ πιθανό η δήλωση του Πρωθυπουργού να γίνει τη Δευτέρα - εφόσον βέβαια δεν υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην παράδοση του πορίσματος.

Η καθυστέρηση αυτή παρατείνει την αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πάντως έχει αρχίσει να συναντάται με βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που τον έχουν αμφισβητήσει.

Ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν ότι ο Πρωθυπουργός άκουσε τις ανησυχίες τους και εμφανίστηκε μετανιωμένος για τη χαλαρή τήρηση των κανόνων των lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ και ότι ως εκ τούτου είναι διατεθειμένοι να του επιτρέψουν να προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα.

Από την άλλη, δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως αν και η νεότερη φουρνιά βουλευτών των Τόρις, που μέχρι τώρα ήταν δημοσίως οι πιο επικριτικοί κατά του Πρωθυπουργού, μοιάζουν να έχουν μετριάσει τις αντιδράσεις τους, παλαιότεροι βουλευτές διατυπώνουν όλο και πιο έντονες αμφιβολίες για την καταλληλότητα του Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι για να καθαιρεθεί ο Πρωθυπουργός απαιτείται η υποβολή 54 επιστολών δυσπιστίας από βουλευτές των Συντηρητικών στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922. Αυτό προκαλεί αυτομάτως ψηφοφορία για την καθαίρεση, με το αποτέλεσμα να κρίνεται με απλή πλειοψηφία μεταξύ των 359 Συντηρητικών βουλευτών. Κανένας δε γνωρίζει με ακρίβεια τον αριθμό των επιστολών που έχουν υποβληθεί ανά πάσα στιγμή, πλην του επικεφαλής της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Δελτίο καιρού
06:29
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν χθες σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
06:26
Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ
06:23
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου
06:21
Πρόεδρος ΗΠΑ: Η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται στο απώγειό της
06:17
Στην αγορά ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα προχωρήσει η Ελλάδα
06:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό
06:11
16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand