«Δεν θα ξεχάσουμε» το μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος τιμά σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η 27η Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, αποτελεί ημέρα μνήμης και περισυλλογής της διεθνούς κοινότητας για τα εκατομμύρια Εβραίους, τους εκατοντάδες Ρομά, Σίντι και άλλους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας».

Η Κύπρος, «ως τόπος κράτησης για πάνω από 50.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, και προσωρινό, αλλά ασφαλές καταφύγιο αμέσως μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος, και στέλνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ηχηρό μήνυμα πως «Δεν θα ξεχάσουμε», ενώ αποτίνει επίσης φόρο τιμής «στους επιζώντες και χαιρετίζει όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενάντια στο ανείπωτο σκοτάδι και το μίσος που έζωσε την Ευρώπη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με τον αντισημιτισμό και την άρνηση του Ολοκαυτώματος να συνεχίζουν να μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι αναγκαία η συντονισμένη διεθνή δράση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, «η Κύπρος εντάχθηκε επίσημα στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) ως μέλος παρατηρητής και εφαρμόζει σχετικές πολιτικές σε κρατικό επίπεδο, ενώ ενδεικτική της αποφασιστικότητας της χώρας για συνέχιση αυτών των πολιτικών, είναι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για υιοθέτηση του Ορισμού Εργασίας της IHRA για την Άρνηση και Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο τονίζει τέλος πως ενθυμούμενη τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και διατηρώντας την μνήμη του, «η διεθνής κοινότητα επαναβεβαιώνει το συλλογικό της καθήκον να αποτρέπει την επανάληψη τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων και να εργάζεται ακούραστα ενάντια στην άρνηση και τη λήθη».

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου 2022 - 11:41

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
07:43
Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (ΒΙΝΤΕΟ)
07:30
Θετικός σε νάρκοτεστ εντοπίστηκε οδηγός ασθενοφόρου
06:55
Ταραχές σε επικήδεια πομπή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - Νέα στοιχεία για τα επεισόδια στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera
06:35
Δελτίο καιρού
06:29
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν χθες σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
06:26
Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ
06:23
Πρόεδρος ΗΠΑ: Η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται στο απώγειό της
06:17
Στην αγορά ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα προχωρήσει η Ελλάδα
06:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό
06:11
16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand