Ανανεώνεται η θητεία ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας - Ανάγκη για επιστροφή σε διαπραγματεύσεις για λύση ΔΔΟ


Ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται για έξι ακόμη μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνέρχεται για τον σκοπό αυτό το πρωί της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου ώρα Νέα Υόρκης.


Στο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αποφασίζει να παρατείνει την θητεία της μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022. Επίσης εκφράζει πλήρη υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις, προτρέποντας τις πλευρές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης, με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και υπογραμμίζει ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Προσκαλεί τις δύο κυπριακές κοινότητες και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που μπορεί να βλάψει τη διαδικασία διευθέτησης και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Εξάλλου υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης ανήκει πρωτίστως στους ίδιους τους Κύπριους, επιβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τα μέρη για να υπάρξει μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση με την αίσθηση του επείγοντος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει με λύπη την έλλειψη προόδου προς την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο, ότι η κατάσταση επί του εδάφους είναι στατική και ότι η έλλειψη συμφωνίας προωθεί τις πολιτικές εντάσεις και βαθαίνει την αποξένωση των δύο κοινοτήτων, διακινδυνεύοντας μη αναστρέψιμες αλλαγές επί του εδάφους και μειώνοντας τις προοπτικές διευθέτησης.

Υπενθυμίζει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992), και την Προεδρική Δήλωσή του που καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου του 2021 για την περαιτέρω επαναλειτουργία ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, εκφράζει βαθιά λύπη για τις μονομερείς ενέργειες που τρέχουν σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις της για τα Βαρώσια.

Επίσης, ζητά την άμεση ανατροπή αυτής της πορείας δράσης και όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020 και επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για μια ειρηνική διευθέτηση.

Ακόμη επιβεβαιώνει επίσης όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999) και υπενθυμίζει τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης με βάση δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, συμπεριλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 (1991).

Υποστηρίζει επίσης πλήρως τη συνεχή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα με τις δυο πλευρές και ενθαρρύνει περαιτέρω γύρους άτυπων συνομιλιών, τονίζοντας τη σημασία της προσέγγισης από τις δυο πλευρές όπως και όλων των εμπλεκομένων με πνεύμα διαφάνειας, ευελιξίας και συμβιβασμού, δείχνοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση και δέσμευση να διαπραγματευτούν ελεύθερα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Εξάλλου καλεί τους δύο ηγέτες επειγόντως, μεταξύ άλλων, να τονώσουν ξανά τις προσπάθειές τους για την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης και συνολικής καθοδήγησης και ελευθερίας των τεχνικών επιτροπών ώστε χωρίς πολιτικά εμπόδια να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την προώθηση της εκπαίδευσης για την ειρήνη σε ολόκληρο το νησί και να αυξήσουν την υποστήριξή τους και να εξασφαλίσουν ουσιαστικό ρόλο για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις ειρηνευτικές προσπάθειες, ιδίως των γυναικείων οργανώσεων και της νεολαίας.

Επίσης καλεί τις πλευρές να μειώσουν τα υπάρχοντα εμπόδια στις δικοινοτικές επαφές, τονίζει τη σημασία της αποτελεσματικής επικοινωνίας για τον μετριασμό του κινδύνου και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, και από την άποψη αυτή χαιρετίζει τη συνέχιση του τακτικού διαλόγου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 5 Ιουλίου 2022 έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη συναίνεσης για έναρξη των διαπραγματεύσεων με ουσιαστικά αποτελέσματα για την επίτευξη λύσης. Επίσης ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις προς την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες τις οποίες λαμβάνουν, με σκοπό την επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης, ζητώντας  από τον Γενικό Γραμματέα να συμπεριλάβει το περιεχόμενο αυτών των ενημερώσεων στην Έκθεση Καλών Υπηρεσιών του.

Ζητεί επίσης από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση έως τις 5 Ιουλίου 2022 σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος αυτού.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου 2022 - 09:43

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 1η Ιουνίου
22:00
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οπαδοί του Απόλλωνα (Βίντεο)
21:32
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
21:21
Τρία χρυσά στο στίβο-Νέο παγκύπριο ρεκόρ από τη Ναταλία Χριστοφή
21:20
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση μεταφοράς του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία (Βίντεο)
21:10
ΗΠΑ: Άναψε το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
20:55
Δύο χρυσά στην κολύμβηση
20:37
Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επιτροπή διερεύνησης της πανδημίας
20:24
Ανησυχία Ευρωκοινοβουλίου για την ικανότητα της Ουγγαρίας να αναλάβει την προεδρία
19:51
Επίθεση Μοραβιέτσκι για την προοπτική αφαίρεσης της Ουγγρικής προεδρίας
19:38
Χρυσό στην καλαθόσφαιρα 3Χ3 και στο ομαδικό τζούντο αντρών
19:19
Δύο μήνες προθεσμία δίνει η Κομισιόν για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
17:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand