Νότια Αφρική: Ποινικές διώξεις και διοικητικές κυρώσεις σε 940 υποθέσεις διαφθοράς


Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα υποσχέθηκε χθες Τρίτη ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και θα ληφθούν τιμωρητικά μέτρα για εκατοντάδες υποθέσεις κατάχρησης, απάτης και διαφθοράς σε δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τη ζημία για το δημόσιο να υπολογίζεται πως ανήλθε σε 830 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα υποσχέθηκε χθες Τρίτη ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και θα ληφθούν τιμωρητικά μέτρα για εκατοντάδες υποθέσεις κατάχρησης, απάτης και διαφθοράς σε δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τη ζημία για το δημόσιο να υπολογίζεται πως ανήλθε σε 830 εκατ. ευρώ.

Οι μισές και πλέον από τις 5.467 κρατικές συμβάσεις τις οποίες εξέτασε η Μονάδα Ειδικών Ερευνών (αναφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και οι οποίες αφορούσαν την προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η πανδημία παρουσιάζουν παρατυπίες. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσο μεγάλος αριθμός συμβάσεων που είχαν σκοπό να σωθούν ζωές και να εξασφαλιστούν μέσα επιβίωσης ήταν παράτυπες, παράνομες η αντικείμενο απάτης», τόνισε ο κ. Ραμαφόσα σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 94.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 3,5 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2, η Νότια Αφρική είναι η χώρα της ηπείρου που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα. «Η έρευνα αυτή έβαλε στο στόχαστρο πρόσωπα και οργανισμούς που πίστεψαν πως μπορούσαν να εκμεταλλευθούν μια στιγμή εθνικής τρωτότητας για να πλουτίσουν, καθώς και κάποιους που οργάνωσαν κατάχρηση δημόσιων πόρων», τόνισε ο πρόεδρος.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν διαβιβάσει στις αρμόδιες αρχές τους φακέλους 940 υποθέσεων: 386 στην εθνική εισαγγελία για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, 244 για την επιβολή πειθαρχικών ποινών σε βάρος δημοσίων λειτουργών και 330 για την επιβολή «διοικητικών κυρώσεων», συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης εγγραφής σε μαύρη λίστα, ώστε να μην είναι δυνατή η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Η ανακοίνωση του προέδρου ακολουθεί τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της Μονάδας Ειδικών Ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς στο υπουργείο Υγείας. Σε μια από τις υποθέσεις που ερευνήθηκαν ενεπλάκη το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας – και στενού συνεργάτη του προέδρου Ραμαφόσα –, του Ζουέλι Εμκίζε, που υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Ραμαφόσα, ο οποίος έχει μετατρέψει τον αγώνα κατά της διαφθοράς σε άρμα μάχης του, η έκθεση αποτελεί «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2022 - 06:54

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand