Πόρισμα AEK – Aπόλλων : Δεν δηλώθηκε ως κρούσμα ο Ροσάλες, oι παρατυπίες του εργαστηρίου

Το Υπουργείο Υγείας έστειλε στην ΚΟΠ το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε από την Γενική Διευθύντρια Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη και με τη σειρά του ο Αθλητικός Δικαστής το κοινοποίησε στα δύο εμπλεκόμενα σωματεία. Από πλευράς υπουργείου σημειώνεται πως στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι υπήρχε παρατυπία στη διαδικασία αναφοράς των εξετάσεων και όχι αποτελέσματος των επίμαχων τεστ από συγκεκριμένο εργαστήριο.

Είναι προφανές πως τα συμπεράσματα της έρευνας του υπουργείου θα καθορίσουν την απόφαση του Αριστοτέλη Βρυωνίδη.

Όπως καταγράφεται στο πόρισμα το οποίο δημοσιεύεται αυτολεξεί στο τέλος του κειμένου ορθώς αποδεσμεύθηκε ο Ακοράν Ρέγιες, ενώ σημειώνεται πως η πλήρης ανάλογη διερεύνηση έγινε για τον Ρομπέρτο Ροσάλες για τον οποίο δεν έγινε διαδικασία αποδέσμευσης, αφού δεν είχε δηλωθεί σαν θετικό κρούσμα, με ό,τι αυτό κι αν σημαίνει. Επίσης, στο πόρισμα είναι ξεκάθαρο το συμπέρασμα της παραβίασης πρωτοκόλλου, κάτι ενδεχομένως να επιφέρει ποινικά αδικήματα.

Αυτολεξεί το πόρισμα του Υπουργείου Υγείας

Θέμα: Πόρισμα έρευνας αναφορικά με την ανάλυση και επαλήθευση εργαστηριακών εξετάσεων PCR των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ Ρομπέρτο Ροσάλες και Ακοράν Ρέγιες.

Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας παραθέτω τα αποτελέσματα της διερεύνησης που έγινε σχετικά με το ιστορικό και αποτελέσματα ελέγχων για SARS-Cov-2, για τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Λάρνακας Ρομπέρτο Ροσάλες και Ακοράν Ρέγιες.

  1. Όλα τα εμπλεκόμενα εργαστήρια, μετά από έλεγχο των δειγμάτων και των αρχείων αποτελεσμάτων για τους εν λόγω ποδοσφαιριστές, φαίνεται να ακολούθησαν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης αποτελεσμάτων. Αυτό αφορά τα εργαστήρια……
  2. Σε ότι αφορά τη δήλωση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων στη Μονάδα Επιδημιολογικής επιτήρησης το εργαστήριο δεν δήλωσε ως όφειλε, τα ευρήματα των θετικών εξετάσεων που αφορούν τον Ρομπέρτο Ροσάλες για δείγματα που συλλέχθηκαν στις 3/1/2022 και 5/1/2022.
  3. Τεκμηριώθηκε ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν ανήκουν στους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές και μόνο, αλλά δεν έγινε εφικτό να αποκλειστεί οποιαδήποτε επιμόλυνση/αλλοίωση με θετικό μάρτυρα.
  4. Αν και τα δείγματα ημερομηνίας 3/1/2022και των δύο ποδοσφαιριστών κρίθηκαν ως από το Εργαστήριο Αναφοράς ως θετικά με χαμηλό αριθμό ιϊκών σωματιδίων (που δεν είναι ικανό να μεταδοθεί σε άλλο άτομο). Το δεύτερο δείγμα του Ρομπέρτο Ροσάλες που εξετάστηκε στο Εργαστήριο…. και αναφέρθηκε ως θετικό με ημερομηνία 5/1/2022, αξιολογήθηκε από το Εργαστήριο Αναφοράς ως αρνητικό.
  5. Οι εν λόγω ποδοσφαιριστές αφού είχαν ενημερωθεί από το Εργαστήριο…. για το θετικό τους αποτέλεσμα, παραβίασαν τον αυτοπεριορισμό τους κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και επισκέφθηκαν διάφορα εργαστήρια για επαναληπτικούς ελέγχους. H ενδεδειγμένη διαδικασία, αφού υπήρχε αμφισβήτηση για το θετικό αποτέλεσμα που τους κοινοποιήθηκε από το Εργαστήριο….., θα ήταν να επικοινωνήσουν με την ΜΕΕ&ΕΛΝ για περαιτέρω αξιολόγηση των ευρημάτων και οδηγίες.

Δεδομένων όλων των πιο πάνω, είναι πιθανό οι εν λόγω ποδοσφαιριστές να είχαν παλαιότερα νοσήσει με ήπια ή χωρίς συμπτωματολογία. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η ΜΕΕ&ΕΛΝ, η μεθοδολογία PCR είναι πιθανό σε κάποια άτομα να εντοπίζει υπολείμματα του ιού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με συνεπακόλουθα εναλλασσόμενα θετικά (με χαμηλό αριθμό ιϊκών σωματιδίων) και αρνητικά αποτελέσματα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 είναι αρνητική, δεν υπάρχει ενεργός λοίμωξη, ως ήταν και στην περίπτωση των εν λόγω ποδοσφαιριστών.

Κατόπιν της εξέτασης όλων των δεδομένων που είχε ενώπιον της η ΜΕΕ&ΕΛΝ και ακολουθώντας εσωτερικό πρωτόκολλο που βασίζεται σε οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ορθώς αποδέσμευσε τον Ακοράν Ρέγιες. Επίσης, η πλήρης ανάλογη διερεύνηση έγινε για τον Ρομπέρτο Ροσάλες για τον οποίο δεν έγινε διαδικασία αποδέσμευσης, αφού όπως προαναφέρθηκε δεν είχε δηλωθεί σαν θετικό κρούσμα. Από έλεγχο στα αρχεία της ΜΕΕ&ΕΛΝ, η εν λόγω διαδικασία αποδέσμευσης ατόμων με αμφισβητούμενα εργαστηριακά αποτελέσματα έχει πολλάκις στο παρελθόν εφαρμοστεί και τα ανάλογα αποδεικτικά αρχεία υπάρχουν από τις 1/1/2021.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων ΚΟΠ το οποίο υπερισχύει της προκήρυξης είναι ξεκάθαρο πως μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στην ΑΕΚ, εφόσον δικαιωθεί ο Απόλλων, είναι ο μηδενισμός της στο συγκεκριμένο παιχνίδι και δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης βαθμών.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου 2022 - 14:49

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand