Πετρελαιοκηλίδα στο Περού: Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ μετέβη στη χώρα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της καταστροφής

Ομάδα εννέα ειδικών των Ηνωμένων Εθνών έφθασε χθες Δευτέρα στη Λίμα για να βοηθήσει τις αρχές να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα στο Περού που συνδέεται με την ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Θα προβούν σε ταχεία αποτίμηση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου της καταστροφής, βοηθώντας τις αρχές να διαχειριστούν και να συντονίσουν την αντίδρασή τους», διευκρίνισε.

«Η ομάδα αποτελείται από ειδικούς της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, ειδικευμένους στην αποτίμηση της μόλυνσης και στην αντίδραση στις διαρροές υδρογονανθράκων», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Οι ειδικοί «θα δώσουν επίσης συμβουλές στις αρχές για τη διαχείριση συμβάντων και τον σχεδιασμό ως προς την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, για τη θαλάσσια χημεία, για την ανάλυση και τη χαρτογράφηση γεωγραφικών δεδομένων, καθώς και για την αντιμετώπιση καταστροφών».

Η ομάδα «προβλέπεται να συνεχίσει για δύο εβδομάδες» το έργο της στο πεδίο. Θα δώσει επίσης «τεχνικές συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καταστροφών εξαιτίας πετρελαιοκηλίδων», σύμφωνα με τον Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε το Σάββατο «κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης» για 90 ημέρες στην παραθαλάσσια περιοχή που πλήττεται από τη διαρροή κάπου 6.000 βαρελιών αργού, πετρελαιοκηλίδα που συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι περουβιανές ακτές βόρεια της Λίμας έχουν μολυνθεί από το πετρέλαιο που χύθηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης αργού από δεξαμενόπλοιο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, που ανήκει στην ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol και βρίσκεται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το διυλιστήριο, το ατύχημα, την 15η Ιανουαρίου, προκλήθηκε από τα ξαφνικά σφοδρά κύματα, το τσουνάμι που οφειλόταν στην ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου 2022 - 10:17

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand