Ουκρανία: Ετοιμότητα Τζόνσον για «ειλικρινή διπλωματία» μα και προειδοποίηση προς Πούτιν αν επιλέξει «αιματοχυσία»

Για μεγάλη αιματοχυσία, συγκρίσιμη σε κλίμακα με εκείνη των πολέμων στην Τσετσενία και στη Βοσνία, προειδοποίησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.


Σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίς το απόγευμα, ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν «το ηθικό και νομικό δικαίωμα» να υπερασπιστούν τη χώρα τους και πως η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα τους στηρίξουν.


Ο Βρετανός ηγέτης σημείωσε δύο φορές ότι παράλληλα με τις όποιες αποτρεπτικές κινήσεις από τη Δύση, η χώρα του θέλει να συνεχίσει τη διπλωματική προσπάθεια αποφυγής μιας σύρραξης.


«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις οποίες θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας, με ειλικρινή διπλωματία», είπε αρχικά ο κ. Τζόνσον και στη συνέχεια επανέλαβε «όλοι οι φόβοι της Ρωσίας μπορούν να καταλαγιάσουν με διπλωματία αρχών».


Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι στις 13 Δεκεμβρίου προειδοποίησε σε συνομιλία του τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει ως συνέπεια ενισχυμένες κυρώσεις από τη Δύση και στήριξη της Ουκρανίας.


Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση «να περικυκλώσει ή άλλως να απειλήσει» τη Ρωσία, η οποία έχει το ίδιο δικαίωμα με κάθε άλλη χώρα να ζει με ειρήνη και ασφάλεια.
«Αν στόχος της Ρωσίας είναι να κρατήσει μακριά από τα σύνορα της τα νατοϊκά στρατεύματα, τότε μια εισβολή στην Ουκρανία δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο αντιπαραγωγική», παρατήρησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.


Συνέχισε σημειώνοντας ότι η Βρετανία είναι έτοιμη και να επιβάλει περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και να εξετάσει συνδρομή της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.


Είπε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο και Ευρωπαίους ηγέτες συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, καλώντας τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν περιφέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.


«Δεν είναι καινούριο μια μεγάλη δύναμη να απειλεί με βία άλλες χώρες (…) αλλά αν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει το δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα είναι τραγικό και μάταιο», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία θα καταδίκαζε έναν τέτοιο πόλεμο».

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand