Ογκώδη παγόβουνα στο Le Bon Marché στο Παρίσι

Έως τις 20 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες στο πασίγνωστο πολυκατάστημα Le Bon Marché θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία δύο παγόβουνων στο εσωτερικό του. Η εγκατάσταση «SU (Νερό)» του Mehmet Ali Uysal καταλαμβάνει το αίθριο ως μια επείγουσα έκκληση για δράση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.


Χάρη στην εγκατάσταση του Τούρκου καλλιτέχνη, νερό «πλημμυρίζει» το Le Bon Marché, από τα τυρκουάζ κύματα στις βιτρίνες μέχρι τα γιγαντιαία παγόβουνα. Αρχικά, οι επισκέπτες συναντούν τις βιτρίνες στη Rue de Sèvres, στη Rive Gauche της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίες φέρνουν στον νου παγετώνες που λιώνουν. Στο αίθριο, δύο ογκώδη παγόβουνα που κρέμονται από την οροφή υπαινίσσονται ότι το πολυκατάστημα έχει ολοκληρωτικά βυθιστεί κάτω από το νερό ( https://www.instagram.com/p/CY9PPz_tMw8/ ). Κατασκευασμένες από ασημί ύφασμα, οι δύο δομές έχουν μήκος πάνω από δύο μέτρα και απηχούν το λιώσιμο των πάγων στους παγετώνες της Γης ( https://www.instagram.com/p/CY6_7R0IE92/ ). Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εγκατάστασης είναι μια λευκή λέμβος, διαστάσεων 17 επί 8 μέτρα, σαν τις βαρκούλες που τα μικρά σκαρώνουν με χαρτί, η οποία αποπνέει ελπίδα.

«Προσωπικά, όπως πολλοί που ζουν στις πόλεις δεν αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω ευθέως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» λέει ο Uysal. «Αυτό το καλοκαίρι, τη βίωσα για πρώτη φορά, ήταν έντονη απτή. Ήμουν στην Τουρκία όπου είχα ένα εργαστήριο στο δάσος. Επί τρεις εβδομάδες σχεδόν ήμασταν περικυκλωμένοι από φωτιές στο δάσος. Ήταν απίστευτο, το δάσος πήρε φωτιά λόγω της ζέστης και τη ξηρασίας. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι κάτι αλλάζει, και στον κόσμο και στην προσωπική μου ζωή. Έπρεπε να παραμείνω κοντά στη φλεγόμενη περιοχή για να προστατέψω το μέρος και να βεβαιωθώ ότι δεν θα ξεσπούσαν νέες φωτιές».

«Σύντομα, ο καθένας θα παρατηρήσει αυτές τις αλλαγές, δεν θα είναι σε 15 χρόνια, επίκεινται» προσθέτει ο καλλιτέχνης. «Δεν είμαι ακτιβιστής, αλλά εδώ και λίγα χρόνια έχω μεγαλύτερη συνείδηση της κατάστασης. Προσπαθώ να μάθω περισσότερα γι' αυτό. Δεν είναι πολλά βεβαίως, αλλά λίγο λίγο μετράω τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Μαθαίνω και, στο επίπεδό μου, προσπαθώ να δράσω. Δεν είμαι πολιτικός, αλλά προσπαθώ να εμπλακώ προσωπικά σε δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ( https://www.instagram.com/p/CYo6Q_IoUeZ/ ).

Η εγκατάσταση του Mehmet Ali Uysal στο Le Bon Marché είναι στο πλαίσιο των συνεργασιών του πολυκαταστήματος με καλλιτέχνες· προηγούμενες παρεμβάσεις είχαν κάνει οι Prune Nourry, Nendo, MANA, Joana Vasconcelos, Leandro Elrich, Edoardo Tresoldi, Chiharu Shiota και Ai Weiwei.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου 2022 - 13:36

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Συνάντηση ΥΠΕΞ με Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για παρεμβάσεις στο Βαρώσι
07:52
Για πρώτη φορά, οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
07:34
Α. Μπουρλά: Υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα για την αντιμετώπισή της πανδημίας, αλλά και για τη θεραπεία του καρκίνου (Βίντεο)
07:15
Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης. Επί τάπητος: ουκρανικό, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.
06:54
Ετοιμότητα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, εκφράζει η Ρωσία. Διαβουλεύεις μόνο μετά την ανακατάληψη εδαφών ​απαντά ο Ζελένσκι
06:37
Τέσσερα κέντρα κρίσης συστήνει η Δημοκρατία για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
06:16
Σε συναγερμό θέτει την Ευρώπη η ευλογιά των πιθήκων. Σύσταση από τον ECDC για εμβολιασμό. Καραντίνα 3 εβδομάδων για όσους νοσήσουν στο Βέλγιο (Βίντεο)
06:01
Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα κάνει η Κύπρος. Νέες, μικρές χαλαρώσεις τίθενται σήμερα σε εφαρμογή.
05:44
22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Ουκρανία: Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη
20:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand