Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες άρχισαν σήμερα τις συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν για το πώς θα περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. «Το γεγονός ότι ήρθαμε στη Νορβηγία και ότι η Νορβηγία μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα είναι μια επιτυχία από μόνη της», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτακί, στο περιθώριο των συναντήσεων με εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας.

Η πρώτη αυτή επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν, των οποίων το κίνημα συνεχίζει να επιζητεί διεθνή αναγνώριση, εστιάζει στην ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν. Η αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτακί βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου στη Νορβηγία όπου θα διεξάγει τριήμερες συναντήσεις με μέλη της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών και διπλωμάτες δυτικών χωρών, οι οποίοι συνδέουν την ανθρωπιστική βοήθεια με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.«Από αυτές τις συναντήσεις είναι βέβαιο ότι θα λάβουμε υποστήριξη στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της υγείας και της εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε σε δηλώσεις του ο Μουτακί.

Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών έως την Τρίτη στο ξενοδοχείο Soria Moria έξω από το Όσλο. Σε μια εποχή κατά την οποία περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού απειλείται από την πείνα και σε μια χώρα που στερείται διεθνούς βοήθειας και πλήττεται από έντονη ξηρασία, οι Ταλιμπάν ελπίζουν στην αποδέσμευση οικονομικών πόρων, αλλά και σε μια μορφή αναγνώρισης. Κανένα κράτος δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει το καθεστώς των ισλαμιστών που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, αλλά ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο έπειτα από μια αστραπιαία επίθεση.

Η Νορβηγία τόνισε ότι οι συνομιλίες του Όσλο «δεν συνιστούν νομιμοποίηση ή αναγνώριση», αλλά απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση είναι απαραίτητος ο «διάλογος με τις αρχές που διοικούν ντε φάκτο τη χώρα». Ειδικοί και μέλη της αφγανικής διασποράς επέκριναν την πρόσκληση στους φονταμενταλιστές, οι οποίοι έφθασαν με ιδιωτικό τζετ ναυλωμένο από τη Νορβηγία, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Όσλο.

Η διεθνής βοήθεια που επέτρεψε τη χρηματοδότηση σχεδόν του 80% του αφγανικού προϋπολογισμού σταμάτησε τον Αύγουστο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν καταβάλλονται εδώ και μήνες. Η πείνα απειλεί σήμερα 23 εκατομμύρια Αφγανούς, δηλαδή το 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει ζητήσει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τις δωρήτριες χώρες φέτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Θετικός σε νάρκοτεστ εντοπίστηκε οδηγός ασθενοφόρου
06:55
Ταραχές σε επικήδεια πομπή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - Νέα στοιχεία για τα επεισόδια στην κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera
06:35
Δελτίο καιρού
06:29
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν χθες σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
06:26
Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιωτικοί εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ
06:23
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου
06:21
Πρόεδρος ΗΠΑ: Η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκεται στο απώγειό της
06:17
Στην αγορά ενός σμήνους μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα προχωρήσει η Ελλάδα
06:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του στο Κυπριακό
06:11
16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand