Τεράστιο στρατηγικό λάθος μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προειδοποίησε η Υπ. Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασίλειου Λιζ Τρας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε «τρομερό αδιέξοδο» και σε μεγάλες απώλειες ζωών όπως στην περίπτωση της σοβιετικής κατάληψης του Αφγανιστάν και στον πόλεμο της Τσετσενίας, ενώ θα συνοδευόταν από σοβαρό τίμημα για τη Μόσχα.

Σε ομιλία της από το Σίδνεϊ η κα Τρας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει να αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση και κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να κάνει πίσω και να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει μάθει από τα διδάγματα του παρελθόντος. Ονειρεύονται να ξαναδημιουργήσουν τη Σοβιετική Ένωση ή κάποιου είδους μεγαλύτερη Ρωσία, κατατέμνοντας εδάφη βάση εθνότητας και γλώσσας. Ισχυρίζονται ότι θέλουν σταθερότητα ενώ εργάζονται για να απειλήσουν και να αποσταθεροποιήσουν άλλες χώρες», είπε η Τρας.

«Είμαστε πολύ σαφείς, μαζί με τους συμμάχους μας στο G7, με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, ότι αν υπάρξει εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα συνοδευόταν από τεράστιο κόστος. Είμαστε προετοιμασμένοι να επιβάλουμε πολύ σοβαρές κυρώσεις», συμπλήρωσε η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «πρέπει να σταματήσει και να κάνει πίσω από την Ουκρανία πριν κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος».

Τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και να καλούν τη Ρωσία σε αποκλιμάκωση. «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη έχει σημασία για όλο τον κόσμο», κατέληξε η Λιζ Τρας.

Η παρέμβαση της ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Πέμπτης του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατά την οποία οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, συμφώνησαν ότι η ρωσική «στρατιωτική επιθετικότητα» θα έχει «υψηλό κόστος» για τη Μόσχα.

Η Βρετανία έχει ήδη στείλει περίπου 2.000 ελαφριά αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς και δεκάδες στρατιωτικούς εκπαιδευτές. Στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής «Επιχείρησης Orbital» στην Ουκρανία βρίσκονται περίπου 100 Βρετανοί στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, οι Times αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα πως το Λονδίνο εξετάζει την ενίσχυση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε γειτονικές της Ουκρανίας νατοϊκές χώρες ως μία πρόσθετη αποτρεπτική της ρωσικής επιθετικότητας κίνηση.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να συζητά πρόταση του ΝΑΤΟ για αποστολή «εκατοντάδων» ακόμα στρατιωτών στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Η Βρετανία ηγείται της νατοϊκής δύναμης στην Εσθονία με 830 στρατιώτες επί συνόλου 1.200. Υπάρχουν επίσης 140 Βρετανοί στρατιώτες στην Πολωνία.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου 2022 - 13:11

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.