Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Ισραηλινό ομόλογό του μετά από χρόνια

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας είχαν σήμερα Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαϊρ Λαπίντ, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού επικαλούμενο πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το Αναντολού αναφέρει επίσης ότι ο ισραηλινός Τύπος έδωσε επίσης μεγάλη θέση στην τηλεφωνική συνομιλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει επίσης ότι ο Λαπίντ έλαβε το τηλεφώνημα από τον Τσαβούσογλου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αυτή η συνομιλία ήταν ένα ακόμη σημάδι για το σπάσιμο του πάγου μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρώτησε για την υγεία του Λαπίντ, ο οποίος κόλλησε τον κορονοϊό πριν από περίπου 10 ημέρες και η καραντίνα του έληξε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών ήταν το 2008.

Να σημειωθεί ότι μετά το περιστατικό με το Μαβί Μαρμαρά το 2010, οι δύο χώρες απέσυραν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους. Το 2016, ελήφθησαν μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων και διορίστηκαν αμοιβαία πρεσβευτές.  

Ωστόσο, το 2018, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις και ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει ένα παρόμοιο βήμα, αφού το Ισραήλ άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας 60 άτομα.

Από τότε οι πρεσβευτές δεν επέστρεψαν ποτέ στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών ήταν ‘de facto’ επιτετραμμένοι από τότε.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου 2022 - 09:41

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.