Στο υψηλότερο ποσοστό 30 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1992 ανήλθε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 5,4%, αυξημένος από το 5,1% του Νοεμβρίου.

Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τιμές των τροφίμων ήταν τον περασμένο μήνα κατά 4,3% αυξημένες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2013. Οι τιμές για τα είδη ένδυσης ήταν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Στη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλαν επίσης οι αυξημένες χρεώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία, οι αυξημένες τιμές των επίπλων, των υποδημάτων και των ειδών νοικοκυριού.
Για τους καταναλωτές οι αυξήσεις αυτές επιδεινώνουν την πίεση που έχει προκληθεί από την εκτόξευση των τιμών στην αγορά ενέργειας. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τον Απρίλιο, όταν η αύξηση στο πλαφόν χρέωσης για τους λογαριασμούς ενέργειας σε εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά θα αυξηθεί, ενδεχομένως ανεβάζοντας τους λογαριασμούς κατά 50%.
Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις συνοδεύονται από αναλύσεις που λένε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, μετά από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% σε 0,25% τον περασμένο μήνα.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δήλωσε: «Κατανοώ τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος με το κόστος διαβίωσης και θα συνεχίσουμε να ακούμε τις ανησυχίες του, όπως έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Παρέπεμψε σε μια σειρά μέτρων ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών με σκοπό τη χαλάρωση της πίεσης επί των νοικοκυριών.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου 2022 - 12:34

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand