Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον από βουλευτές του και τον Ντόμινικ Κάμινγκς

Μεγαλύτερες διαστάσεις έλαβε το βράδυ της Τρίτης η δυσαρέσκεια βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Μπόρις Τζόνσον για το αποκαλούμενο ‘partygate’, το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.
Σχεδόν αμέσως μετά από τις δηλώσεις ενός εμφανώς καταβεβλημένου Βρετανού Πρωθυπουργού το απόγευμα της Τρίτης ότι κανένας δεν τον είχε προειδοποιήσει πως η συγκέντρωση με ποτά στην οποία παρέστη στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου 2020 δεν ήταν συνάντηση εργασίας και παραβίαζε τους κανόνες, περισσότεροι από 20 Συντηρητικοί βουλευτές συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις κινήσεις τους.
Πρόκειται για βουλευτές που μπήκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων στις τελευταίες εκλογές του 2019 και εκπροσωπούν το λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος», δηλαδή περιφέρειες στην κεντρική και βόρεια Αγγλία που παραδοσιακά στήριζαν το Εργατικό Κόμμα, αλλά ψήφισαν τον Μπόρις Τζόνσον έχοντας πειστεί από τα υποσχόμενα οφέλη του Brexit και την ατζέντα αναβάθμισης των περιοχών τους.
Την ίδια ώρα, ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς επιβεβαίωσε ότι έχει κληθεί να καταθέσει στην έρευνα για τα πάρτι που διεξάγει η κρατική αξιωματούχος Σου Γκρέι. Η κλήση του ακολουθεί τον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό πως το πάρτι της 20ής Μαΐου παραβίαζε τους κανόνες του lockdown και έπρεπε να ακυρωθεί, αλλά αγνοήθηκε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έως και 20 εκ των βουλευτών που συναντήθηκαν την Τρίτη σχεδιάζουν να υποβάλουν το απόγευμα της Τετάρτης επιστολές δυσπιστίας κατά του Πρωθυπουργού στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922. Μία βουλευτής, εξάλλου, δήλωσε ότι έχει ήδη υποβάλει στην επιτροπή επιστολές εκ μέρους και άλλων συναδέλφων της.
Απαιτούνται 54 επιστολές, δηλαδή από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, για να προκληθεί αυτομάτως ψηφοφορία για την καθαίρεση του Μπόρις Τζόνσον. Ο μόνος που γνωρίζει τον ακριβή αριθμό είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος όμως δεν προβαίνει σε ανακοίνωση παρά μόνο όταν συμπληρωθεί ο επαρκής αριθμός επιστολών.
Μέχρι το πρωί της Τρίτης υπήρχε η εκτίμηση ότι είχαν κατατεθεί από 20 έως 35 επιστολές. Οι νεότερες εκτιμήσεις βουλευτών που δεν κρύβουν πλέον την δυσαρέσκειά τους για τον Πρωθυπουργό λένε ότι αν οι 54 επιστολές δεν έχουν συγκεντρωθεί ήδη ή εντός της Τετάρτης, τότε δε θα αργήσουν πολύ - πιθανότατα μετά από την επικείμενη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας που διεξάγει η κα Γκρέι για τις αποκαλύψεις για τα πάρτι.
Ένας εκ των βουλευτών του Κόκκινου Τείχους, ο Κρίστιαν Γουέικφορντ έγινε ο έβδομος Συντηρητικός βουλευτής που τάχθηκε δημοσίως υπέρ της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη υποβάλει επιστολή δυσπιστίας.
Μία άλλη βουλευτής, η Πωλίν Λέιθαμ, δήλωσε στο Times Radio ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε τους κανόνες αφού ο ίδιος τους θέσπιζε και ότι αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο για όσα γνώριζε οφείλει να παραιτηθεί. Η επικριτική τοποθέτηση της ήταν αναφορά στις απογευματινές δηλώσεις του κ. Τζόνσον, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από έναν ακόμα απογοητευμένο βουλευτή ως «κακή ερασιτεχνική δραματική παράσταση».

Σύμφωνα με έρευνα των Times, 58 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, περιλαμβανομένων υφυπουργών, έχουν επικρίνει τον Πρωθυπουργό για τη στάση του στο partygate είτε με δηλώσεις, είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε με επιστολές προς οργισμένους ψηφοφόρους τους.

Από την άλλη πλευρά, υπουργοί και βουλευτές των Συντηρητικών υπερασπίστηκαν τον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τους «αντάρτες» συναδέλφους τους για απιστία σε βάρος του ανθρώπου που τους έβαλε στη Βουλή. Κορυφαίος βουλευτής εκτίμησε ότι πρόκειται για «μικρή ομάδα συναδέλφων που παρεκτρέπονται», ενώ ενδεικτική της έντασης στο εσωτερικό των Τόρις ήταν η δήλωση που αποδίδεται σε άλλον βουλευτή ότι οι αντάρτες είναι «ένα μάτσο τίποτα».

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου 2022 - 06:11

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.