Τρίμηνο ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τον δείκτη ΣΠΟΔ

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 όπως δεικνύουν τα στοιχεία, που αφορούν τον ρυθμό μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ).

Ο ΣΠΟΔ, που συντάσσεται την Ελληνική Τράπεζα και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,8% τον Δεκέμβριο του 2021, φτάνοντας σε επίπεδο 115,7, μετά από ετήσιες αυξήσεις 13,7% τον Νοέμβριο και 13,1% τον Οκτώβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, για τη θετική επίδραση στον ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα συμβάλλουν οι πλείστες εγχώριες και διεθνείς συνιστώσες του. Αναλυτικότερα, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και την ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 εν μέσω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και ιδιαίτερα, του τομέα των υπηρεσιών.

Επιπλέον, στη θετική ετήσια απόδοση του ΣΠΟΔ συμβάλλουν ο ψηλός θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων και ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένου με βάση τη θερμοκρασία τον Δεκέμβριο του 2021. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, θετικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ οι αφίξεις τουριστών και ο όγκος λιανικών πωλήσεων.

Αντίθετα, η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου Brent Crude τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, συνέβαλε στη συγκράτηση της ετήσιας ανόδου του ΣΠΟΔ τον Δεκέμβριο.

«Συνοψίζοντας, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 υποδηλώνει τη συνέχιση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, η συνεχής επιβολή περιοριστικών μέτρων, εγχώρια και διεθνώς, για αναχαίτιση των ποικίλων μεταλλάξεων της πανδημίας και των επιπτώσεων τους, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της διεθνούς και κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου 2022 - 12:26

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της συζύγου του
17:40
Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
16:58
Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα
16:39
Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald's αποχωρεί από τη Ρωσία
15:43
Η Τουρκία ζητά από την Φινλανδία και τη Σουηδία την παράδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία
15:26
Σύσκεψη για τη μελέτη μέτρων άμβλυνσης και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης συγκάλεσε ο ΠτΔ
15:12
Ξεκίνησε σήμερα η πολυεθνική άσκηση "Αργοναύτης 2022" (Βίντεο)
14:55
Κώστας Καδής: Δεδομένες θεωρούνται οι αυξήσεις σε τιμές προϊόντων με βασική πρώτη ύλη τα σιτηρά (Βίντεο)
14:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand