Βρετανία: Στο τραπέζι άρση όλων των μέτρων κατά της Covid από τον Μάρτιο

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να εξετάζει την κατάργηση όλων των μέτρων κατά του κορoνοϊού στην Αγγλία από τον προσεχή Μάρτιο, όταν και λήγει η νομική ισχύς των έκτακτων εξουσιών που έχουν παραχωρηθεί στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η πρόθεση «συμβίωσης» με τον κορoνοϊό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην κατάργηση της υποχρεωτικής απομόνωσης για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί. Η παραβίαση της υποχρέωσης απομόνωσης αυτή τη στιγμή επισύρει πρόστιμο 10.000 λιρών.

Το πρόστιμο μπορεί να καταργηθεί την άνοιξη και αντί υποχρέωσης απομόνωσης να ισχύει μόνο μία σχετική σύσταση προς τους φορείς.

Επίσης το Μάρτιο θα μπορούσε να καταργηθεί η υποχρέωση να δίνει κανείς τη διεύθυνση κατοικίας του στο πρόγραμμα ιχνηλάτησης κρουσμάτων του συστήματος υγείας NHS ή να δηλώνει τα στοιχεία των υπολοίπων μελών του νοικοκυριού του.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα του Σχεδίου Β που είναι σε ισχύ λόγω της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον είναι προγραμματισμένο να επανεξεταστούν στις 26 Ιανουαρίου.

Αναμένεται η άρση της σύστασης για τηλεργασία και η κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για είσοδο σε χώρους με μεγάλα πλήθη.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι μάλλον θα διατηρηθεί για ένα ακόμα διάστημα η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, πλην καταστημάτων εστίασης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για χαλάρωση ή άρση των περιορισμών ακολουθούν τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και την εκτίμηση των επιστημόνων ότι έχει πλέον παρέλθει η κορύφωση του νεότερου κύματος της πανδημίας.

Ενδεικτικά, σημερινά στοιχεία δείχνουν πως ο δείκτης θετικότητας των διαγνωστικών τεστ έχει μειωθεί από 17% κατά την αρχική εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον σε λιγότερο από 6% πλέον.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός/Λονδίνο

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Καναδάς: Οκτώ νεκροί, 300.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας
08:11
Συνάντηση ΥΠΕΞ με Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για παρεμβάσεις στο Βαρώσι
07:52
Για πρώτη φορά, οι ξεριζωμένοι ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ
07:34
Α. Μπουρλά: Υπάρχουν όπλα στη φαρέτρα για την αντιμετώπισή της πανδημίας, αλλά και για τη θεραπεία του καρκίνου (Βίντεο)
07:15
Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης. Επί τάπητος: ουκρανικό, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.
06:54
Ετοιμότητα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, εκφράζει η Ρωσία. Διαβουλεύεις μόνο μετά την ανακατάληψη εδαφών ​απαντά ο Ζελένσκι
06:37
Τέσσερα κέντρα κρίσης συστήνει η Δημοκρατία για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
06:16
Σε συναγερμό θέτει την Ευρώπη η ευλογιά των πιθήκων. Σύσταση από τον ECDC για εμβολιασμό. Καραντίνα 3 εβδομάδων για όσους νοσήσουν στο Βέλγιο (Βίντεο)
06:01
Ακόμη ένα βήμα προς την κανονικότητα κάνει η Κύπρος. Νέες, μικρές χαλαρώσεις τίθενται σήμερα σε εφαρμογή.
05:44
22 Μαΐου
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ θα επισκεφθεί τη Ρωσία και την Ουκρανία - Η Σενεγάλη προτίθεται να εφοδιάσει την ευρωπαϊκή αγορά με LNG
21:38
Στον αντιπυρικό σχεδιασμό για ανίχνευση και κατάσβεση των πυρκαγιών, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΣ
21:12
Αυστρία-ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Βιέννη
20:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand