Την κατάσταση στο Κυπριακό συζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων σε ότι αφορά το Κυπριακό, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) ενώπιον του σώματος, για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες. Η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου το πρωί.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει σήμερα για τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που κατατέθηκαν ενώπιόν του στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Γκουτέρες εισηγείται ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για ακόμα έξι μήνες, δηλαδή ως τις 31 Ιουλίου 2022. Σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρήθηκε περαιτέρω εμβάθυνση της δυσπιστίας μεταξύ των πλευρών και των δύο κοινοτήτων, ενθάρρυνε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να διατηρήσουν το διάλογο μεταξύ τους, εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και κάλεσε τους ηγέτες να ενθαρρύνουν πιο πολλή απευθείας επαφή και συνεργασία μεταξύ τους

Η πάροδος του χρόνου συνεχίζει να περιπλέκει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην Κύπρο, ανέφερε, εξάλλου, ο κ. Γκουτέρες, στην έκθεσή του για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών του, που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 19 Ιουνίου 2021 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

«Διαπιστώνω με ανησυχία ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της πρόσφατης περιόδου, οι θέσεις των κοινοτήτων φαίνεται να έχουν παγιωθεί περαιτέρω και να βρίσκονται σε μεγαλύτερη διάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος σημείωσε ότι συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως είναι λυπηρό το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τηρεί ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις του. "Βλέπουμε ότι στις εκθέσεις τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια του ΓΓ να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου", επεσήμανε.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2022 - 10:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της συζύγου του
17:40
Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
16:58
Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα
16:39
Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald's αποχωρεί από τη Ρωσία
15:43
Η Τουρκία ζητά από την Φινλανδία και τη Σουηδία την παράδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία
15:26
Σύσκεψη για τη μελέτη μέτρων άμβλυνσης και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης συγκάλεσε ο ΠτΔ
15:12
Ξεκίνησε σήμερα η πολυεθνική άσκηση "Αργοναύτης 2022" (Βίντεο)
14:55
Κώστας Καδής: Δεδομένες θεωρούνται οι αυξήσεις σε τιμές προϊόντων με βασική πρώτη ύλη τα σιτηρά (Βίντεο)
14:25
Ιράκ: Νέα ισχυρή αμμοθύελλα επηρέασε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα
14:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand