Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Δέσπως Μιχαηλίδου Λιβανίου για το 2020.

Επιδίδοντας την έκθεση. η Επίτροπος είπε ότι «σας παραδίδω την έκθεση για το 2020 καθυστερημένα, λόγω των καταστάσεων που μας έφερε ο κορωνοϊός. Άλλαξε την κανονικότητά μας και μαζί έφερε πολλαπλά προβλήματα.

Είναι φανερό ότι έπληξε τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και από αυτές τα παιδιά, τα οποία υπέστησαν πολλαπλές μειώσεις στα δικαιώματά τους και κυρίως επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Είναι ένας τομέας που πιστεύω θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και εν μέρει έχει αγνοηθεί αυτή η παράμετρος στα πολύ αρχικά στάδια. Έχουμε επικεντρωθεί στη σωματική υγεία που ήταν το πρώτιστο, βεβαίως, για να προστατευτεί και η υγεία του πληθυσμού και των ιδίων των παιδιών, αλλά θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ψυχική υγεία.

Τα παιδιά έχουν άλλες ανάγκες ή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και είναι φανερό ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, για αυτό και το Γραφείο μου επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε δράσεις και παρεμβάσεις που στόχευαν στην προστασία και της ψυχικής, της ολιστικής υγείας του παιδικού πληθυσμού. Και πιστεύω ότι όλες οι Υπηρεσίες δούλεψαν κατά το δυνατόν, το καλύτερο, με άξιους λειτουργούς για να ανταπεξέλθουμε της κατάστασης, λειτουργοί όχι μόνο του Γραφείου αλλά και άλλων Υπηρεσιών.

Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στα παιδιά και από διάφορες έρευνες που έχουμε ήταν το ‘παράπονό’ τους ότι δεν ακούγεται η φωνή τους, ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι δικές τους ανάγκες κατά τη λήψη των αποφάσεων. Και μια πιο παιδοκεντρική πολιτική, μια πολιτική που θα δώσει χώρο στη φωνή των παιδιών, πιστεύω ότι θα καλυτερέψει τα πράγματα και θα κάνει καλύτερη τη ζωή των παιδιών».

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις της Επιτρόπου και γίνονται συστάσεις και οι εισηγήσεις της λαμβάνονται υπόψη από όλες τις Υπηρεσίες.

Πρόσθεσε ότι στις αρχές της διαχείρισης της πανδημίας δεν υπήρχε η εμπειρία, «για αυτό και τώρα είναι το test to stay, που λαμβάνει υπόψη ότι η απομόνωση των παιδιών στα σπίτια τους, πέραν του γεγονότος ότι δημιουργεί περισσότερους κινδύνους, αφαιρεί το μεγάλο στοιχείο της κοινωνικοποίησης, της συναναστροφής, γενικότερα της ελευθερίας.

Για αυτό και πολύ ορθά επισημάνατε ότι τα αρχικά μέτρα, με βάση και τα διεθνή πρότυπα, αγνόησαν ή αποστέρησαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια αναστάτωση στον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Για αυτό και η εμμονή μας να μείνουν ανοικτά τα σχολεία. Δεν είναι γιατί θέλει κανένας να βλάψει τους δασκάλους ή να βλάψει τις οικογένειες. Το αντίθετο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ξαναδώσουμε το δικαίωμα συναναστροφής, κοινωνικοποίησης, γενικότερα ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Σας ευχαριστώ και χαίρομαι διότι αυτά που επισημαίνετε είναι αυτά που καθορίζουν και τις σημερινές πολιτικές της Κυβέρνησης μέσα από τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει στη διαχείριση της πανδημίας».

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2022 - 11:10

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της συζύγου του
17:40
Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
16:58
Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα
16:39
Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald's αποχωρεί από τη Ρωσία
15:43
Η Τουρκία ζητά από την Φινλανδία και τη Σουηδία την παράδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία
15:26
Σύσκεψη για τη μελέτη μέτρων άμβλυνσης και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης συγκάλεσε ο ΠτΔ
15:12
Ξεκίνησε σήμερα η πολυεθνική άσκηση "Αργοναύτης 2022" (Βίντεο)
14:55
Κώστας Καδής: Δεδομένες θεωρούνται οι αυξήσεις σε τιμές προϊόντων με βασική πρώτη ύλη τα σιτηρά (Βίντεο)
14:25
Ιράκ: Νέα ισχυρή αμμοθύελλα επηρέασε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα
14:08
Νικόλας Παπαδόπουλος: Δεν υπήρξε καμιά παρασκηνιακή συμφωνία ή προσυμφωνία με το Νίκο Χριστοδουλίδη (ηχητικό)
14:00
ΝΑΤΟ: Μεγάλη άσκηση με 15.000 στρατιώτες στην Εσθονία, μόλις 65 χλμ από την Ρωσία
13:47
Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ινδία - Στο Δελχί η υδράργυρος έφθασε τους 49,2 βαθμούς
13:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand