Βρετανία: Η κυβέρνηση παγώνει τη χρηματοδότηση του BBC για τα επόμενα δύο χρόνια

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει για δύο χρόνια τη χρηματοδότηση του BBC, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, όπως υποστηρίζει, τους οικονομικούς πόρους των πολιτών.

Η Ντόρις είπε ότι το τέλος χρήσης, ένας μικρός φόρος που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα παγώσει για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται ακολουθώντας με την πορεία του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το μέλλον αυτού του ανταποδοτικού τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση με φόντο τις νέες τεχνολογίες που αναδύθηκαν και έφεραν επανάσταση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, αφότου ιδρύθηκε το BBC, πριν από 100 χρόνια.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να θέτουμε αυτά τα πραγματικά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης του BBC», είπε η Ντόρις μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Και να εξετάσουμε αν το υποχρεωτικό τέλος άδειας, με ποινικές κυρώσεις (για τη μη καταβολή του) για τα νοικοκυριά είναι πλέον ο κατάλληλος τρόπος» χρηματοδότησης, πρόσθεσε.

w24-84142BorisJohnson.jpg

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού, το τέλος θα παγώσει στις 159 λίρες ετησίως (190 ευρώ) ανά νοικοκυριό μέχρι το 2024. Με τη νέα ρύθμιση το BBC θα λάβει συνολικά γύρω στα 3,7 δισεκ. λίρες, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένας προϋπολογισμός χαμηλότερος του πληθωρισμού θα αναγκάσει τη δημόσια τηλεόραση να περικόψει υπηρεσίες της.

Το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και υπουργοί το κατηγόρησαν ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρησης.

Η Λούσι Πάουελ, η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος για θέματα πολιτισμού, είπε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά επίθεση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό».

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2022 - 19:41

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.