Απουσία του 7% των μαθητών από τις εξετάσεις 4μήνων, 2η σειρά εξετάσεων για απόντες, διαβεβαιώνει ο ΥΠΠΑΝ

Ένα ποσοστό γύρω στο 7% των μαθητών δεν παρουσιάστηκαν σήμερα στα σχολεία κατά την έναρξη των εξετάσεων του πρώτου τετράμηνου, λόγω του ότι ήταν επαφές ή κρούσματα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ωστόσο διαβεβαίωσε πως τα παιδιά αυτά θα έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε δεύτερη σειρά εξετάσεων, η οποία θα είναι διαφορετική από την πρώτη.

Σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία εξέτασε την εισαγωγή του μέτρου test to stay στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι εξετάσεις τετραμήνων στα σχολεία "ξεκίνησαν κανονικά" και ότι μέχρι στιγμής "όλα κυλούν ομαλά".

Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις του πρώτου 4μηνου θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρχει μία επιπλέον βδομάδα ξεκούρασης για τους μαθητές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «αυτό σημαίνει ότι μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των παιδιών στα σχολεία».

Μιλώντας περαιτέρω για τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η αξιολόγηση αυτή αφορά 7 χιλιάδες μαθητές από την Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

«Είχαμε έναν αριθμό απουσιών της τάξης του 7%, από παιδιά, που δεν μπόρεσαν να παρουσιαστούν σήμερα, που είτε είναι κρούσματα, είτε είναι επαφές, είτε για άλλους λόγους», είπε.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως τα παιδιά αυτά «θα έχουν την ευκαιρία μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου να παρακαθίσουν σε δεύτερη σειρά», για να προσθέσει πως «αυτοί είναι οι αριθμοί που θα θέλαμε να έχουμε υπόψη και τις επόμενες ημέρες, ώστε να οργανώσουμε τη δεύτερη σειρά, αλλά και να δούμε αν χρειαστεί τρίτη σειρά εξετάσεων».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «όλοι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν ισότιμα».

Σε σχέση με τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων 4μηνου, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «η διαδικασία γίνεται αμερόληπτα και αδιάβλητα», σημειώνοντας ότι «η θεματοθέτηση γίνεται όπως προβλέπεται και η ισονομία είναι μεγαλύτερη από τη διεξαγωγή εξετάσεων από κάθε σχολείο και κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων, λέγοντας ότι η επιμονή του Υπουργείου «έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρότατα προβλήματα, λόγω θεμάτων ισονομίας, αφού κάποια παιδιά πήγαν αυτή την εβδομάδα στο σχολείο, αλλά δεν έκαναν μάθημα με το καθηγητή τους, αφού απουσίαζε».

«Δεν έγιναν αντικαταστάσεις όπως θα έπρεπε, ενώ παιδιά υποχρεώθηκαν να μείνουν στο σπίτι, χωρίς να παρακολουθήσουν μαθήματα», είπε.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η διενέργεια δύο σειρών εξετάσεων, με διαφορετικά θέματα, θα οδηγήσει στην εξαγωγή ενός βαθμού που είναι κρίσιμος για την αξιολόγηση, ιδιαίτερα των τελειόφοιτων μαθητών.

Παρέθεσε ακόμα τον προβληματισμό του σχετικά με την κάλυψη της ύλης του επόμενου τετραμήνου μέχρι τις 10 του Απρίλη, αφού την εβδομάδα που προοριζόταν για επαναλήψεις, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη σειρά εξετάσεων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε πως "οι εξετάσεις τετραμήνου, που ξεκίνησαν σήμερα, είναι απόρροια του νέου θεσμού της διαμορφωτικής συνεχούς αξιολόγησης της μάθησης, κάτι το οποίο γίνεται, παρά τα εμπόδια που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, προς όφελος πάντοτε των παιδιών».

«Στόχος και επίκεντρό μας είναι ο μαθητής και η βέλτιστη δυνατή εκπαίδευση και κάλυψη των μαθησιακών κενών. Όπως έχουμε ενημερωθεί, οι εξετάσεις διεξάγονται ομαλά στο πλαίσιο του σχετικού προγραμματισμού και με τρόπο αδιάβλητο», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα κατά πόσο διασφαλίζεται η ισονομία και το αδιάβλητο των εξετάσεων των τετράμηνων και το κατά πόσον θα μπορέσουν οι μαθητές να αντεπεξέλθουν σε αυτές με βάση τον υφιστάμενο όγκο της εκπαιδευτικής ύλης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές που ξεκινούν την εξεταστική περίοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Κύκλωμα μαστροπείας:Για προσπάθεια συγκάλυψης κατηγορεί την ελληνική και την κυπριακή αστυνομία ο Ηλίας Γκιώνης
10:59
Νέο κύμα ψύχους επηρεάζει την Κύπρο-Μετά την Ελλάδα η "Ελπίς" πλήττει το νησί
10:45
Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, θα έχει ο ΥΠΕΞ
10:34
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
10:02
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση έως τις πέντε το απόγευμα-Πολύ ισχυροί άνεμοι έως και 8 μποφόρ
09:39
Συρία: Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές δυνάμεις
09:28
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στα κατεχόμενα
08:58
Τουρκία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς για εξύβριση του προέδρου
08:45
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή (23/01)
08:19
22 Ιανουαρίου
Ράλι Μοντε Κάρλο: Επική μάχη με τους δύο Γάλλους παγκόσμιους πρωταθλητές
21:18
Άλλοι έξι θάνατοι και 1,984 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κύπρο
20:05
Ρωσία-Ουκρανία: Οι διαπραγματευτές του "σχήματος της Νορμανδίας" θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στο Παρίσι
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand