Κύπρος -Κουβέιτ: Υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την παρεμπόδιση της κλοπής ιδιοκτησίας πολιτιστικής περιουσίας

Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Σεΐχης Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah, εκ μέρους του Κράτους του Κουβέιτ, για την Παρεμπόδιση της Κλοπής, των Λαθραίων Ανασκαφών και της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής ή Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας και την Προώθηση της Αποκατάστασής της. Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2018 και 3 Ιανουαρίου 2022, και με αφορμή τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του Κουβετιανού Υπουργού στην Κύπρο.

Συμμεριζόμενοι την πεποίθηση ότι οι παράνομες ανασκαφές και η παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταβίβαση ιδιοκτησίας πολιτιστικής περιουσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο των διμερών τους σχέσεων, Κύπρος και Κουβέιτ ενισχύουν μέσω του Μνημονίου τη συνεργασία τους στον τομέα της παρεμπόδισης της κλοπής ιδιοκτησίας πολιτιστικής περιουσίας.

Η υπογραφή του Μνημονίου συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ενθαρρύνει την προώθηση σειράς ενεργειών, με στόχο την καλλιέργεια στο κοινό και στους ενδιαφερόμενους φορείς κουλτούρα ενδιαφέροντος για τη διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας. Μέσα από την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλοπή και την παράνομη απόκτηση και διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας, το Μνημόνιο Συναντίληψης αποσκοπεί στην προστασία της πολιτιστικής περιουσίας από λεηλασία και εμπορία.

Ο Υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη η προστασία της πολιτιστικής περιουσίας από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί προτεραιότητα. Το Μνημόνιο Συναντίληψης με το Κουβέιτ, επεσήμανε ο κ. Καρούσος, ενισχύει τις προσπάθειές μας για προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής περιουσίας.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

21 Ιανουαρίου
ΑΚΕΛ: Η Κύπρος χρειάζεται αμέσως δραστικό πλάνο αναχαίτισης της ακρίβειας
11:15
Εντός της ημέρας, γονείς και εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τα τελικά πρωτόκολλα του "test-to-stay"
10:48
Η πρώτη στον κόσμο μοριακή ανάλυση της πρωτεΐνης ακίδας της Όμικρον έγινε από επιστήμονες στον Καναδά
10:46
Πυρ ομαδόν κατά Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους αξιωματούχους για PYD
10:24
Χρίστος Ανδρέου: Έγιναν μέχρι σήμερα δέκα ανεπιτυχείς προσπάθειες για επικοινωνία με τον Ηλία Γκιώνη
10:20
Πρωτάθλημα Cyta: Πρόγραμμα και τηλεοπτικές μεταδόσεις 18ης αγωνιστικής
10:12
Αυξάνουν την διαφορά οι Σανς
10:11
Προβλημάτισε και στο Τελ Αβίβ
10:09
Τσάβι: «Δύσκολες ημέρες, χάσαμε δύο τίτλους»
10:07
Σάκκαρη: «Μπορώ να φθάσω έως το τέλος»
10:05
Ανησυχία για τον αριθμό θανάτων από κορονοϊό εξέφρασε Χαράλαμπος Χαριλάου
10:00
Πρωτάθλημα Futsal: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 7-4, Ανόρθωση - Αραράτ 6-1
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand