Ο Μακρόν σε βολιδοσκοπήσεις ενόψει των γερμανικών εκλογών μετά τις συναντήσεις του με Λάσετ και Σολτς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών για τη διαδοχή της Άγγελα Μέρκελ, Αρμιν Λάσετ, δύο μέρες τη συνάντησή του με τον αντίπαλό του τελευταίου, υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, με φόντο φόβους του Παρισιού ότι οι γερμανικές εκλογές θα κλονίσουν τη γαλλική προεδρία της ΕΕ και το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Λάσετ, υποψήφιος του κόμματος της Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, έφτασε στο προεδρικό μέγαρο στις 16:15 τοπική ώρα. Αντήλλαξαν με τον Μακρόν απόψεις για την Ευρώπη για άλλα επίκαιρα θέματα.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος καταγράφει μια θεαματική πρόοδο στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στο σημείο που να εμφανίζεται πλέον ως φαβορί.

Και οι δύο υποψήφιοι καγκελάριοι έγιναν δεκτοί από τον Μακρόν, κατόπιν αιτήματός τους, σύμφωνα με το Παρίσι.

Η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ, χάνοντας δυναμική στις δημοσκοπήσεις, μένοντας πίσω στην πρόθεση ψήφου πίσω από τους δύο βασικούς αντιπάλους της, μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στην έναρξη της εκστρατείας, προτίμησε από την πλευρά της να παραμείνει επικεντρωμένη στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Αν και αυτή η πρακτική είναι εθιμοτυπική - ο υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός από την Μέρκελ πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 - οι συναντήσεις αυτής της εβδμάδας στο Ελιζέ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την παραμονή μιας κρίσιμης χρονιάς για τη Γαλλία.

«Για τον Μακρόν, είναι ένα ζήτημα να διερευνήσει με τους πιθανούς νικητές ποιο θα είναι το περιθώριο ελιγμών του για να αναπτύξει ειδικότερα το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ» το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνει η Ελέν Μιάρ-Ντελακρουά, ειδική στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις στη Σορβόννη.

«Ανάλογα με τον συνασπισμό που θα συγκροτηθεί στη Γερμανία, ο αντίκτυπος θα είναι επομένως πολύ ισχυρός, ευνοϊκός ή μη, στη γαλλική πολιτική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Ερικ Αντρέ Μαρτίν, ειδικός για την γερμανική πολιτική σκηνή στο γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στη Γερμανία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες στο Βερολίνο εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει με σαφές προβάδισμα και εάν χρειαστεί να διεξαχθούν μακρές μετεκλογικές διαπραγματεύσεις, στερώντας από τον Εμανουέλ Μακρόν τον βασικό του εταίρο για να προωθήσει το ευρωπαϊκό του έργο.

Οι δύο υποψήφιοι από την απέναντι όχθη του Ρήνου ελπίζουν ότι από την πλευρά τους θα επωφεληθούν από τη συνάντηση τους με τον Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να δείξουν ότι έχουν τις σωστές επαφές στο υψηλότατο επίπεδο και είναι ήδη έτοιμοι να κυβερνήσουν.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου 2021 - 21:00

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.