Κύπρος -Αίγυπτος: Στο επίκεντρο συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και του περιβάλλοντος

Στο περιθώριο της Πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Αιγύπτου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Al Sayed Al Qusair και Yasmine Fouad, αντίστοιχα.

Στον τομέα της Γεωργίας, ως αποτέλεσμα της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, έχει διεκπεραιωθεί η δράση που είχε αναλάβει να υλοποιήσει το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου για την αποστολή 1500 ελαιόδεντρων με σκοπό την εγκατάσταση δοκιμαστικής φυτείας στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον αιγύπτιο Υπουργό, τα ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν στην περιοχή Ισμαηλία, σε χώρο που ονομάστηκε «Πάρκο της Φιλίας». Συμφωνήθηκε η επέκταση της συνεργασίας στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων στην Αίγυπτο με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο για παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας. Η Κύπρος θα στηρίξει, επίσης, κυπριακές ιδιωτικές εταιρικές σχέσεις με την Αίγυπτο, για συνεργασία στο θέμα αυτό.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο γεωργικός τομέας στην Κύπρο και την Αίγυπτο αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στις δύο χώρες, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση του Μνημονίου Συναντίληψης που υπήρχε μεταξύ των φορέων Γεωργικών Ερευνών των δύο χωρών, εντάσσοντας σε αυτό αναδυόμενα θέματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στον γεωργικό τομέα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Για το θέμα αυτό, ήδη ετοιμάστηκε το προσχέδιο του σχετικού Μνημονίου, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο. Σε σχέση με το ίδιο θέμα, ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά η επιτάχυνση της αποδέσμευσης των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που εξάγει η Κύπρος στην Αίγυπτο, γεγονός που θα ενδυναμώσει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ YASMINE FOUAD.jpg

Ο Κύπριος Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ο Κώστας Καδής προσκάλεσε την Αιγύπτια ομόλογό του, τόσο στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κύπρο, για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που έχει υλοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το θέμα αυτό, όσο και στην Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η Yasmine Fouad διαβεβαίωσε τον κύπριο ομόλογό της για τη στήριξη της Αιγύπτου προς την Πρωτοβουλία της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια της Αιγύπτου για φιλοξενία της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα το 2022 (COP27).

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης από διαρροή πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Συμφωνήθηκε όπως επιδιωχθεί η υπογραφή σχετικής Συμφωνίας Συνεργασίας, η οποία να εναρμονίζεται με τη Συνθήκη της Βαρκελώνης και να περιλαμβάνει και την Ελλάδα, όπως είχε συζητηθεί παλαιότερα, στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης.

Στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης υδάτων, αναγνωρίζοντας ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, η Κύπρος ετοίμασε προσχέδιο Μνημονίου Συναντίληψης που καλύπτει μια σειρά από τομείς (π.χ. έλεγχος ποιότητας νερού, χρήση ανακυκλωμένου νερού, αφαλάτωση με έμφαση στη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας, αντιμετώπιση διαρροών κ.ά). Αναμένονται τα σχόλια της αιγυπτιακής πλευράς επί του Μνημονίου, για να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί.

Ο Κώστας Καδής κάλεσε και τους δύο ομολόγους του να επισκεφθούν την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:17

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Χ. Πετρίδης: Ακόμα μια απόδειξη πως η Κύπρος αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, η νέα συμφωνια με τις ΗΠΑ
08:48
Βρίσκουν λύση για το αεροδρόμιο Πάφου - Σύσκεψη το μεσημέρι στο Υπουργείο Μεταφορών
08:38
Δύο άτομα συνελήφθηκαν στη Λευκωσία για παράνομη παραμονή, διαρρήξεις και κλοπές
08:21
Επίθεση σε πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, τουλάχιστον 43 νεκροί, κυρίως νεαρές
08:06
Συνεχίζονται οι μολύνσεις από COVID-19 διεθνώς, στην Ελλάδα εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια
07:47
Ακρίτας – Άρης 0-3 : Κορυφή με σούπερ Μπέγκστον (VID)
07:42
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 52 -67 : "Κόκκινη" η πρώτη κούπα, με περίπατο επί των πρασίνων στο Super Cup (VID)
07:35
Διάλογο για επίλυση διαφωνιών στην Αν. Μεσόγειο ζητά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από την Τουρκία
07:22
Θρήνος και οργή στην Ινδονησία: Έρευνες για τους 125 νεκρούς και τα αιματηρά επεισόδια (Βίντεο)
07:06
«Κατηγορώ» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον «πάγο» από ΗΠΑ
06:40
Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο νικητής θα κριθεί στον 2ο γύρο
06:27
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 3 Οκτωβρίου
06:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand