Κύπρος -Αίγυπτος: Στο επίκεντρο συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς της γεωργίας και του περιβάλλοντος

Στο περιθώριο της Πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Αιγύπτου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Al Sayed Al Qusair και Yasmine Fouad, αντίστοιχα.

Στον τομέα της Γεωργίας, ως αποτέλεσμα της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, έχει διεκπεραιωθεί η δράση που είχε αναλάβει να υλοποιήσει το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου για την αποστολή 1500 ελαιόδεντρων με σκοπό την εγκατάσταση δοκιμαστικής φυτείας στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον αιγύπτιο Υπουργό, τα ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν στην περιοχή Ισμαηλία, σε χώρο που ονομάστηκε «Πάρκο της Φιλίας». Συμφωνήθηκε η επέκταση της συνεργασίας στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων στην Αίγυπτο με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο για παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας. Η Κύπρος θα στηρίξει, επίσης, κυπριακές ιδιωτικές εταιρικές σχέσεις με την Αίγυπτο, για συνεργασία στο θέμα αυτό.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο γεωργικός τομέας στην Κύπρο και την Αίγυπτο αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στις δύο χώρες, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση του Μνημονίου Συναντίληψης που υπήρχε μεταξύ των φορέων Γεωργικών Ερευνών των δύο χωρών, εντάσσοντας σε αυτό αναδυόμενα θέματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στον γεωργικό τομέα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Για το θέμα αυτό, ήδη ετοιμάστηκε το προσχέδιο του σχετικού Μνημονίου, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο. Σε σχέση με το ίδιο θέμα, ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά η επιτάχυνση της αποδέσμευσης των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που εξάγει η Κύπρος στην Αίγυπτο, γεγονός που θα ενδυναμώσει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ YASMINE FOUAD.jpg

Ο Κύπριος Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ο Κώστας Καδής προσκάλεσε την Αιγύπτια ομόλογό του, τόσο στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κύπρο, για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που έχει υλοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το θέμα αυτό, όσο και στην Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η Yasmine Fouad διαβεβαίωσε τον κύπριο ομόλογό της για τη στήριξη της Αιγύπτου προς την Πρωτοβουλία της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια της Αιγύπτου για φιλοξενία της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα το 2022 (COP27).

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης από διαρροή πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Συμφωνήθηκε όπως επιδιωχθεί η υπογραφή σχετικής Συμφωνίας Συνεργασίας, η οποία να εναρμονίζεται με τη Συνθήκη της Βαρκελώνης και να περιλαμβάνει και την Ελλάδα, όπως είχε συζητηθεί παλαιότερα, στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης.

Στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης υδάτων, αναγνωρίζοντας ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, η Κύπρος ετοίμασε προσχέδιο Μνημονίου Συναντίληψης που καλύπτει μια σειρά από τομείς (π.χ. έλεγχος ποιότητας νερού, χρήση ανακυκλωμένου νερού, αφαλάτωση με έμφαση στη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας, αντιμετώπιση διαρροών κ.ά). Αναμένονται τα σχόλια της αιγυπτιακής πλευράς επί του Μνημονίου, για να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί.

Ο Κώστας Καδής κάλεσε και τους δύο ομολόγους του να επισκεφθούν την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:17

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
21:54
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand