Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας υγείας, τόνισε στους G20 η Επίτροπος Κυριακίδου

Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος, δήλωσε μεταξύ άλλων σε παρέμβασή της στην συνάντηση των υπουργών Υγείας των G20 που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, η Επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, κάλεσε τους G20 να συνεισφέρουν στην δημιουργία μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια της υγείας, μεταξύ άλλων μέσω μιας παγκόσμιας συμφωνίας για διασφάλιση της ετοιμότητας σε περίπτωση νέων πανδημιών.

«Αυτή είναι πιθανόν μια από τις πιο σημαντικές συναντήσεις των G20», σημείωσε η κ. Κυριακίδου εκφράζοντας τη συμφωνία της με αναφορές που έκανε νωρίτερα στη δική του ομιλία ο Ιταλός υπουργός Υγείας.

Η κ. Κυριακίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην Ιταλία, η οποία στο πλαίσιο της προεδρίας των G20 αποφάσισε να επικεντρωθεί στο πώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο διεθνής οργανισμός.

Όπως επεσήμανε η Επίτροπος, η πρόοδος προς την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ήταν ήδη δύσκολη πριν την έναρξη της πανδημίας και έχει καταστεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για την ΕΕ όσο και για την παγκόσμια κοινότητα.

«Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση, και όχι κόστος» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ένα φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα για να πετύχουμε τους στόχους μας για βιωσιμότητα εντός και εκτός της ΕΕ» υπογράμμισε.

Οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την Επίτροπο είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας των κρατών μελών, η ενίσχυση των επενδύσεων στην υγεία παγκοσμίως και η ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της ασφάλειας υγείας.

Όσον αφορά τις αντοχές των συστημάτων υγείας, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως πρόκειται για στόχο που απαιτεί «συνεχείς και αυξανόμενες επενδύσεις σε υποδομές, προμήθειες, προσωπικό και δεξιότητες».

«Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες και την ευελιξία των συστημάτων υγείας ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε όταν η ζήτηση αυξάνεται» υπογράμμισε η Επίτροπος.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες «ψηφιακές» λύσεις, όπως για παράδειγμα η πρόοδος στην τηλεϊατρική που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέτοιες εξελίξεις, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στα εθνικά συστήματα υγείας.

Υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρξει επένδυση στους εργαζόμενους στην υγεία ώστε να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας. Θα πρέπει ακόμα, πρόσθεσε, να αντιμετωπιστεί η ανισότητα στην πρόσβαση στην περίθαλψη, ειδικά όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και στην πρόσβαση στην υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Τον τελευταίο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε δημιουργήσει επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία ούτως ώστε να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις μας σε πράξεις επί του εδάφους» ανέφερε η Επίτροπος.

Όσον αφορά τον δεύτερο στόχο, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η παγκόσμια αλληλεγγύη βρίσκεται στον πυρήνα των ενεργειών της ΕΕ. «Για αυτό και από το 2014 έχουμε συνεισφέρει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή προγράμματα για ζητήματα υγείας, μεταξύ άλλων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω του προγράμματος Συνεργασία για Καθολική Υγειονομική Κάλυψη» συνέχισε η Επίτροπος.

Σε σχέση με την ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως «η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση των πανδημιών πρέπει να παραμείνει παγκόσμια προτεραιότητα για τους G20».

Οι G20 πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την πανδημία του κορωνοϊού, και οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου «πρέπει να στηρίξουμε σθεναρά την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μιας συνεκτικές και συνολικής νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια της υγείας» επεσήμανε η Επίτροπος, προσθέτοντας πως οι G20 πρέπει να ηγηθούν τόσο μέσω του προγράμματος COVAX για την προώθηση των εμβολιασμών παγκόσμια όσο και γενικότερα για προώθηση «μεγαλύτερων, δομικών αλλαγών στο μέλλον».

Η ΕΕ είναι πεπεισμένη πως «μια νέα παγκόσμια συμφωνία ετοιμότητας και αντιμετώπισης των πανδημιών μπορεί να ενισχύσει την παγκόσμια ασφάλεια υγείας», κατέληξε η κ. Κυριακίδου, καλώντας τους G20 να ενώσουν δυνάμεις.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου 2021 - 21:31

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιανουαρίου
Σιζόπουλος: Μόνη διέξοδος στο Κυπριακό η επιμονή ότι πρόκειται για θέμα εισβολής και κατοχής
12:05
Το ουκρανικό στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών αύριο στις Βρυξέλλες
11:46
Γερμανία: Η κρίση στην Ουκρανία διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό
11:32
Κύκλωμα μαστροπείας:Για προσπάθεια συγκάλυψης κατηγορεί την ελληνική και την κυπριακή αστυνομία ο Ηλίας Γκιώνης
10:59
Νέο κύμα ψύχους επηρεάζει την Κύπρο-Μετά την Ελλάδα η "Ελπίς" πλήττει το νησί
10:45
Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, θα έχει ο ΥΠΕΞ
10:34
Κλειστοί για όλα τα οχήματα είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος
10:02
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση έως τις πέντε το απόγευμα-Πολύ ισχυροί άνεμοι έως και 8 μποφόρ
09:39
Συρία: Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές δυνάμεις
09:28
Πρόωρες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στα κατεχόμενα
08:58
Τουρκία: Συνελήφθη η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς για εξύβριση του προέδρου
08:45
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή (23/01)
08:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand