Πακιστάν: Η βία κλιμακώνεται μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Πακιστάν κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, επιτείνοντας τον φόβο ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ενθαρρύνει ένοπλες ομάδες με παρόμοιο προσανατολισμό στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ΚΤΠ), όπως είναι γνωστή, έχει αρκετές διαφορές με τους αφγανούς Ταλιμπάν από οργανωτική σκοπιά και οι δύο παρατάξεις έχουν μάλλον ψυχρές ως ενίοτε και εχθρικές σχέσεις, μολονότι εμφορούνται από ταυτόσημη εξτρεμιστική σουνιτική ιδεολογία. Το ΚΤΠ αποτελεί οργανωτική ομπρέλα δέκα και πλέον ένοπλων οργανώσεων που δρουν στο Πακιστάν. Στις επιθέσεις τους τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν χάσει τη ζωή τους κάπου 70.000 άνθρωποι.

Μέλη του κινήματος διέπραξαν 32 επιθέσεις εναντίον πακιστανών στρατιωτικών και αστυνομικών μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με την καταγραφή από το Γερμανικό Πρακτορείο των βομβιστικών ενεργειών και των επιθέσεων ενόπλων για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το ΚΤΠ. Ο στρατός του Πακιστάν είχε διώξει τους ισλαμιστές μαχητές από ημιαυτόνομες περιοχές φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, άλλοτε προπύργιά τους, αναγκάζοντάς τους να περάσουν στο αφγανικό έδαφος με σειρά επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από το 2014 και μετά. Όμως «υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ανασυντάσσονται και αυξάνουν τις δυνατότητές τους να εξαπολύουν επιθέσεις», σύμφωνα με τον Φίντα Χαν, αναλυτή εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας.

Ο στρατός του Πακιστάν έστησε φράκτη σε πάνω από 2.500 χλμ. στα πορώδη σύνορα με το Αφγανιστάν για να κάνει δυσκολότερη τη διέλευση εξτρεμιστών από τη μια χώρα στην άλλη κι ανέπτυξε δυνάμεις για την αποτροπή επιθέσεων. «Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο στρατηγός Ιφτιχάρ Μπάμπαρ, ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφερόμενος στον πιθανό αντίκτυπο της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Ο κ. Χαν προεξοφλεί ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης του ΚΤΠ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου 2021 - 06:16

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.