Να εντείνουν παρεμβάσεις προς Τουρκία για αντιστροφή ενεργειών στα Βαρώσια, ζήτησε ο ΥΠΕΞ από ομολόγους του ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε από τους ομολόγους του στην ΕΕ, αλλά και από την ΕΕ συλλογικά, να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους προς την Άγκυρα για αντιστροφή των παράνομων ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) στο Brdo της Σλοβενίας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τη δήλωση που ομόφωνα υιοθέτησαν οι 27 στις 27/7/2021, κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων οι Υπουργοί Εξωτερικών θα κληθούν να εξετάσουν τρόπους συγκεκριμένης αντίδρασης.

Σημείωσε πως εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία η πορεία και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και για αυτό είναι σημαντικό όπως στο διάστημα που μεσολαβεί συνεχιστεί και ενταθεί η διαβίβαση από όλες τις κατευθύνσεις των κατάλληλων μηνυμάτων προς την Άγκυρα, αφού ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi θα επισκεφτεί Τουρκία την ερχόμενη βδομάδα. 

Σχεδόν το σύνολο των εργασιών της άτυπης συνόδου επικεντρώθηκε στο Αφγανιστάν, την κατάσταση στη χώρα και τις προκλήσεις και τις επιλογές της ΕΕ για δράση προς αντιμετώπιση της κατάστασης που ήταν τα βασικά θέματα.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το μέλλον του Αφγανιστάν και η στήριξη ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας, και ειδικότερα των γυναικών και παιδιών, είναι στοίχημα κομβικής σημασίας για την ΕΕ, επομένως είναι αναγκαίο όπως η ΕΕ εξεύρει τρόπους απευθείας επικοινωνίας με το καθεστώς, πάντοτε υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που θα πρέπει μεταξύ άλλων να καλύπτουν το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών, το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ, καθώς και την ανάγκη σύστασης για μεταβατική περίοδο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, ευρείας συμμετοχής, μέσω διαλόγου.

Η εμπλοκή της ΕΕ θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα ενθαρρύνει ομάδες εξτρεμιστών στην περιοχή ή άλλου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ταλιμπάν, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ στην διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από τους οποίους τρίτους. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή, επεσήμανε. 

Εξάλλου, σε παρέμβαση του στο γεύμα εργασίας των 27 με τον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών S. Jaishankar, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ινδίας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Νέο Δελχί.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.