Να εντείνουν παρεμβάσεις προς Τουρκία για αντιστροφή ενεργειών στα Βαρώσια, ζήτησε ο ΥΠΕΞ από ομολόγους του ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε από τους ομολόγους του στην ΕΕ, αλλά και από την ΕΕ συλλογικά, να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους προς την Άγκυρα για αντιστροφή των παράνομων ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich) στο Brdo της Σλοβενίας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τη δήλωση που ομόφωνα υιοθέτησαν οι 27 στις 27/7/2021, κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων οι Υπουργοί Εξωτερικών θα κληθούν να εξετάσουν τρόπους συγκεκριμένης αντίδρασης.

Σημείωσε πως εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία η πορεία και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και για αυτό είναι σημαντικό όπως στο διάστημα που μεσολαβεί συνεχιστεί και ενταθεί η διαβίβαση από όλες τις κατευθύνσεις των κατάλληλων μηνυμάτων προς την Άγκυρα, αφού ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi θα επισκεφτεί Τουρκία την ερχόμενη βδομάδα. 

Σχεδόν το σύνολο των εργασιών της άτυπης συνόδου επικεντρώθηκε στο Αφγανιστάν, την κατάσταση στη χώρα και τις προκλήσεις και τις επιλογές της ΕΕ για δράση προς αντιμετώπιση της κατάστασης που ήταν τα βασικά θέματα.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το μέλλον του Αφγανιστάν και η στήριξη ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας, και ειδικότερα των γυναικών και παιδιών, είναι στοίχημα κομβικής σημασίας για την ΕΕ, επομένως είναι αναγκαίο όπως η ΕΕ εξεύρει τρόπους απευθείας επικοινωνίας με το καθεστώς, πάντοτε υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που θα πρέπει μεταξύ άλλων να καλύπτουν το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών, το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ, καθώς και την ανάγκη σύστασης για μεταβατική περίοδο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης, ευρείας συμμετοχής, μέσω διαλόγου.

Η εμπλοκή της ΕΕ θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα ενθαρρύνει ομάδες εξτρεμιστών στην περιοχή ή άλλου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ταλιμπάν, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ στην διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από τους οποίους τρίτους. Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή, επεσήμανε. 

Εξάλλου, σε παρέμβαση του στο γεύμα εργασίας των 27 με τον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών S. Jaishankar, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ινδίας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας την ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Νέο Δελχί.

Τελευταία Ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού 'μας κατέλαβε όλους εξαπίνης', δήλωσε ο YΠΑΜ των ΗΠΑ
21:42
Συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στη Χλώρακα από φορείς και σύνολα
21:21
Δεν υφίσταται θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, λέει ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
21:19
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν στη Ρωσία Ρώσο χάκερ που είχε καταδικαστεί για απάτες στον κυβερνοχώρο
20:54
Κρεμλίνο: Δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών μετά το τέλος των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν
20:21
Προχωρούν κανονικά με μέτρα την Τετάρτη οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια
20:06
Βελτίωση της κατάστασης στα πρατήρια καυσίμων βλέπει ο Μπόρις Τζόνσον
19:37
117 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη, κανένας θάνατος
19:35
Συνάντηση Υπ. Υγείας με συντεχνίες ιατρών, αποφασίζουν τα ΔΣ για πραγματοποίηση ή όχι της στάσης εργασίας
19:15
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης
18:54
Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον με συγγενείς θυμάτων Covid
18:43
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει τη μηνιγγίτιδα έως το 2030
18:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand