Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΑΗΚ ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ύψους 1,6 δις ευρώ, παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν από πλευράς ΑΗΚ στην Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, εβδομήντα έργα συνολικής δαπάνης ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με εναέριες και υπόγειες γραμμές μεταφοράς.

Επίσης, προγραμματίζεται η ένταξη στο σύστημα διανομής πέραν των 200 νέων παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το Δεκέμβριο του 2022.

Επιπλέον, η Αρχή προγραμματίζει την μαζική εγκατάσταση και λειτουργία 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών μέχρι το 2025, ενώ υπολογίζεται και η εγκατάσταση άλλων 400 χιλιάδων από το 2026- 2033.

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, είπε ότι η λεπτομερής παρουσίαση δεικνύει ότι η ΑΗΚ έχει πλέον μπει στη λογική του προβληματισμού και ξεκίνησε τον όλο προγραμματισμό.

«Ένα δεκαετές πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να τύχει εποπτείας από την ΡΑΕΚ και έγκρισης από το διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ανέρχεται σε κάποια δισεκατομμύρια. Δισεκατομμύρια, τα οποία θα πάνε για την ανανέωση του δικτύου μεταφοράς, συστήματα τα οποία θα πάνε για εκσυγχρονισμό και επενδύσεις που έχουν να κάνουν με γραμμές μεταφοράς», είπε.

Όπως σημείωσε «συστήματα ή επενδύσεις που έχουν να γίνουν και σε σχέση με το σύστημα διανομής, μια άλλη παράμετρος ένας άλλος πυλώνας, που και εδώ πάλι χρειαζόμαστε περίπου κοντά στα 700 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη «αν υπολογίσουμε ότι για το δίκτυο μεταφοράς θα χρειαστεί πέραν του 1,5 δισ. άλλο περίπου 0,7 για το σύστημα διανομής και άλλα που θα φέρουν οι ιδιώτες και οι άλλοι επενδυτές, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει και στην Ολομέλεια ότι χρειαζόμαστε αρκετά δισεκατομμύρια για να μπορέσουμε να περάσουμε στην πράσινη μετάβαση ασφαλείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για να τελειώσει ο ηλεκτρισμός ή να υπάρξει κενό στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς επίσης να εκπληρώνουμε και τους στόχους είτε τους άμεσους είτε τους ενδιάμεσους είτε τους μακροχρόνιους».

«Στόχοι οι οποίοι είναι πλέον προκαθορισμένοι από πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ιδιαιτερότητες κυρίως σε σχέση με το δίκτυο αφού οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δίκαιη διεξαγωγή των επενδύσεων». Δεν μπορεί οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά να είναι προνόμιο των οποιονδήποτε λίγων ή της οποιασδήποτε περιοχής με το επιχείρημα ότι το δίκτυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί», είπε.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως θα πρέπει «να υπάρξει και μια εναρμόνιση και με την αρχή της δικαιοσύνης, προκειμένου να ανταποκριθούμε και σε ρυθμούς γρήγορους να ενισχύσουμε ή να υιοθετήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι o εκσυγχρονισμός της ΑΗΚ είναι αναγκαίος για τη συνεχή, αξιόπιστη και ποιοτική παροχή ενέργειας στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Σημείωσε ότι η ΑΗΚ πρέπει να προχωρήσει με το νέο της αναπτυξιακό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αντικαταστήσει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, να εκσυγχρονίσει το δίκτυο της και να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες.

Επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι η ΑΗΚ είναι πολύ σημαντικός ως ημικρατικός οργανισμός για την Κύπρο και για τον οποίο το ΑΚΕΛ έδωσε μάχες για να μην ιδιωτικοποιηθεί και να ξεπουληθεί σε συμφέροντα, αλλά να μπει ενδυναμωμένος στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand