Τις ανισότητες και δυσχέρειες που ανέδειξε η πανδημία ανέδειξαν στην ΚΣΣΕ οι Γ. Λουκαΐδης και Κ. Ευσταθίου

Τις προυπάρχουσες ανισότητες ανέδειξε και διεύρυνε η πανδημία, σημείωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ενώ ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι οι συνέπειες της ήταν σαφώς χειρότερες για όσους αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αναπηρίες, προβλήματα ψυχικής υγείας, οικονομικές και εργασιακές δυσκολίες. Οι δύο Βουλευτές μιλούσαν στο πλαίσιο  των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στις οποίες συμμετείχαν σήμερα με θέμα τις κοινωνικό-οικονομικές ανισότητες στην Ευρώπη και την ανάγκη ενδυνάμωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων.
.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην ομιλία που κατέθεσε, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η δοκιμασία της πανδημίας COVID -19 έχει αναδείξει και διευρύνει προ υπάρχουσες ανισότητες, δυσχεραίνοντας έτσι την κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας που πλήγηκαν ποικιλοτρόπως από την υγειονομική κρίση. Είναι ενθαρρυντικό, τόνισε, το ότι οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα μέτρα λιτότητας δεν αποτελούν ορθή επιλογή για ανάκαμψη των οικονομιών.

Αντίθετα, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, η χορήγηση γενναιόδωρων πακέτων στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων και η συνέχιση των δημόσιων επενδύσεων, που ανακουφίζουν άμεσα και βελτιώνουν πραγματικά την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και δη των πιο ευάλωτων ομάδων, είναι ζωτικής σημασίας.

Η μετάβαση της Ευρώπης προς την πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας NextGeneration EU, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, πρέπει να διασφαλίζει την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και να εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε καλύτερες και ποιοτικότερες δημόσιες υπηρεσίες.

Ως βουλευτές, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, έχουμε ευθύνη να παρεμβαίνουμε και να νομοθετούμε για να βελτιώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, να περιορίζουμε φαινόμενα διαφθοράς και να εξαλείφουμε τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται διάφοροι συνάνθρωποί μας.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ακόμα τη σημασία επικύρωσης του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και την αξιοποίησή του σε εθνικό επίπεδο, ώστε οι πολιτικές που εφαρμόζονται να καταστούν πιο ανθρωποκεντρικές και στοχευμένες.       

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε σε γραπτή ομιλία του ότι μπορεί η πανδημία να κλονίζει αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, ωστόσο οι συνέπειές της είναι σαφώς χειρότερες για όσους αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αναπηρίες, προβλήματα ψυχικής υγείας, οικονομικές και εργασιακές δυσκολίες ή βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένοι.

Ως Εισηγητής της Συνέλευσης για το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε, καταδεικνύεται ότι η περίοδος του εγκλεισμού επηρέασε δυσμενώς και μακροπρόθεσμα εκατομμύρια παιδιά όσον αφορά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα όσα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποια σωματική ή ψυχική αναπηρία.

Είναι χρέος και καθήκον μας, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, να αδράξουμε την ευκαιρία στη μετά την πανδημία εποχή, για να επανασχεδιάσουμε και να προωθήσουμε πολιτικές που να ανακουφίζουν, να προστατεύουν και να ενδυναμώνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να γίνουν πραγματικοί και δυναμικοί συμμέτοχοι του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι, σε ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο να θεμελιώνει στην πράξη την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:09

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Διμερής συνάντηση Ελληνα Πρωθυπουργού - Προέδρου Αιγύπτου στην Αθήνα
11:20
Εγκάρδια υποδοχή του Αιγύπτιου Προέδρου από τον Ν. Δένδια
11:13
Σύλληψη τριών προσώπων για διάρρηξη και κλοπή κατοικίας στη Λεμεσό
11:10
Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα
11:00
Στον "αέρα" η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία
10:46
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Δεν μπορεί να ζητείται συνεχώς νέα οικονομική στήριξη του ΓεΣΥ
10:20
Αισθητός στην Κύπρο σεισμός με επίκεντρο τα δυτικά της χώρας
09:56
Αίγυπτος: Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα Κάιρο και άλλες πόλεις
09:47
Επαρχία Αμμοχώστου: Νέα σύλληψη αναφορικά με την χθεσινή συμπλοκή νεαρών
09:46
To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας
09:29
Δύο οδηγοί φέρονται να οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
09:01
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου
08:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand