Με στάση πληρωμών κινδυνεύουν μέχρι 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ, εκτός αν αυξηθεί το όριο του χρέους, προειδοποιεί η ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είναι πιθανό να εξαντλήσει στις 18 Οκτωβρίου τα μέτρα για συνέχιση της χρηματοδότησης της Κυβέρνησης και θα μείνει χωρίς μετρητά, εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού, προειδοποίησε την Τρίτη η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Μετά από αυτή την ημερομηνία, «το Υπουργείο Οικονομικών θα παρέμενε με πολύ περιορισμένους πόρους οι οποίοι θα εξαντλούνταν γρήγορα. Είναι αβέβαιο κατά πόσον θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις του έθνους μετά από αυτήν την ημερομηνία», προειδοποίησε η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών.

Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία αρνήθηκαν έντονα να στηρίξουν μια αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν πίεση για αυτό από τον πρώην Πρόεδρο του κόμματός τους Ντόναλντ Τραμπ.

Τη Δευτέρα, μπλοκαρίστηκε προσπάθεια των Δημοκρατικών να εγκρίνουν μια 14μηνη αναστολή στην ύπαρξη ανώτατου ορίου στο χρέος, μαζί με έναν προσωρινό προϋπολογισμό.

Το Σώμα ψήφισε μέτρο την περασμένη εβδομάδα για να κρατήσει την Κυβέρνηση σε λειτουργία μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ συνεχίζουν τη συζήτηση για ένα μεγάλο πακέτο κοινωνικών δαπανών, διάρκειας 10 ετών, αλλά η διαιρεμένη Γερουσία έχει απορρίψει μέχρι στιγμής την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο.

Χωρίς αύξηση στο χρέος, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να αποστείλει τις συντάξεις στους συνταξιούχους ή να εξυπηρετήσει το χρέος του έθνους.

Η κ. Γέλεν προειδοποίησε εκ νέου ότι η έγκαιρη έγκριση της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους είναι κρίσιμη, καθώς «η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα χρόνια».

«Αποτυχία για άμεση δράση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τόνισε.

Η αύξηση του ορίου χρέους δεν αυξάνει τις δαπάνες, αλλά επιτρέπει απλώς στο Υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει έργα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Υπό προεδρίας Τραμπ, η εφαρμογή ανώτατου ορίου χρέους αναβλήθηκε για δύο χρόνια, σε δικομματική βάση, αλλά επανήλθε την 1η περασμένη Αυγούστου. Το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στα 28,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.