Ευγνωμοσύνη Λευκωσίας προς Κίνα για θέσεις αρχών στο Κυπριακό και πρόθεση για ενισχυμένη συνεργασία

Ευγνωμοσύνη Λευκωσίας προς Κίνα για θέσεις αρχών στο Κυπριακό και πρόθεση για ενισχυμένη συνεργασίαΤην ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας στις θέσεις αρχών που εκφράζει το Πεκίνο στο Κυπριακό και την πρόθεση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε χαιρετισμό σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε, την Τρίτη, η Πρεσβεία της Κίνας, για την 72η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η 1η Οκτωβρίου συμπίπτει με την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μια ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία των δύο χωρών, που συνδέονται με κοινές αρχές και αξίες, αλληλεγγύη, αμοιβαίο σεβασμό και υποστήριξη σε θέματα που τις απασχολούν.

Ανέφερε ότι η αρχή «μία Κίνα - μία Κύπρος» στηρίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, την αμοιβαία κατανόηση των αντίστοιχων εθνικών συμφερόντων και τις κοινές απόψεις για πολλά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

«Η Κύπρος και ο λαός της εκτιμούν βαθιά τη θεμελιώδη στάση και την αδιάσειστη υποστήριξη της Κίνας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον αγώνα μας για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Στο χαιρετισμό της σημείωσε ότι το έτος 2021 είναι ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Σημείωσε ότι ειδικότερα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2018, έθεσε το πλαίσιο για ενισχυμένη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των λαών τους.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά, έχουμε την ειλικρινή θέληση και πρόθεση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορώ να μην επισημάνω την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Κυπριακού Κοινοβουλίου και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο. Η Κίνα είναι ένας εξέχων παράγοντας στις παγκόσμιες υποθέσεις και ένας πολύτιμος στρατηγικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Στο χαιρετισμό της σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και της Κίνας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων, με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος επιθυμεί να δει την εταιρική σχέση Κίνας - ΕΕ να αναπτύσσεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και συνεχάρη την Κίνα για την έναρξη του 14ου Πενταετούς Σχεδίου για την Εθνική Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη που φιλοδοξεί να βελτιώσει ενεργά την παγκόσμια διακυβέρνηση και να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες αντιμετώπισης σοβαρών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η κλιματική κρίση.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 14:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.