Ευγνωμοσύνη Λευκωσίας προς Κίνα για θέσεις αρχών στο Κυπριακό και πρόθεση για ενισχυμένη συνεργασία

Ευγνωμοσύνη Λευκωσίας προς Κίνα για θέσεις αρχών στο Κυπριακό και πρόθεση για ενισχυμένη συνεργασίαΤην ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας στις θέσεις αρχών που εκφράζει το Πεκίνο στο Κυπριακό και την πρόθεση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε χαιρετισμό σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε, την Τρίτη, η Πρεσβεία της Κίνας, για την 72η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η 1η Οκτωβρίου συμπίπτει με την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μια ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία των δύο χωρών, που συνδέονται με κοινές αρχές και αξίες, αλληλεγγύη, αμοιβαίο σεβασμό και υποστήριξη σε θέματα που τις απασχολούν.

Ανέφερε ότι η αρχή «μία Κίνα - μία Κύπρος» στηρίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, την αμοιβαία κατανόηση των αντίστοιχων εθνικών συμφερόντων και τις κοινές απόψεις για πολλά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

«Η Κύπρος και ο λαός της εκτιμούν βαθιά τη θεμελιώδη στάση και την αδιάσειστη υποστήριξη της Κίνας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον αγώνα μας για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Στο χαιρετισμό της σημείωσε ότι το έτος 2021 είναι ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Σημείωσε ότι ειδικότερα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2018, έθεσε το πλαίσιο για ενισχυμένη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των λαών τους.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά, έχουμε την ειλικρινή θέληση και πρόθεση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορώ να μην επισημάνω την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Κυπριακού Κοινοβουλίου και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο. Η Κίνα είναι ένας εξέχων παράγοντας στις παγκόσμιες υποθέσεις και ένας πολύτιμος στρατηγικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Στο χαιρετισμό της σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και της Κίνας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων, με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος επιθυμεί να δει την εταιρική σχέση Κίνας - ΕΕ να αναπτύσσεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και συνεχάρη την Κίνα για την έναρξη του 14ου Πενταετούς Σχεδίου για την Εθνική Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη που φιλοδοξεί να βελτιώσει ενεργά την παγκόσμια διακυβέρνηση και να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες αντιμετώπισης σοβαρών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η κλιματική κρίση.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2021 - 14:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Ανάλυση:Τι σημαίνει το πραξικόπημα στο Σουδάν
10:15
Χειροπέδες σε δύο γυναίκες για υποβοήθηση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας στις ελεύθερες περιοχές
09:56
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Τετάρτη
09:52
ΗΠΑ: Ομάδα βουλευτών καλεί τον Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία
09:45
Εισηγήσεις για μεταναστευτικό και απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε δυο παιδιά καταθέτει ο ΥΠΕΣ στο Υπουργικό
09:27
Σεισμική δόνηση το πρωί βορειοδυτικά της Λεμεσού
09:17
Δημητρίου: Η Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν σε σχέση με τα έγγραφα "Πάναμα" και "Πανδώρα"
09:01
Τουλάχιστον 11 νεκροί στο Ιράκ σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος
09:01
Aνησυχία Ουάσινγκτον για την ανέγερση νέων ισραηλινών κατοικιών στη Δυτική Oχθη
08:39
Σύλληψη 21χρονου στη Λάρνακα για υπόθεση κατοχής και μεταφοράς αυτόματου πυροβόλου όπλου
08:21
Σχοινάς: Οι υβριδικές απειλές γίνονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις των συστημάτων της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δημοκρατιών μας
07:57
Μέτρα για ενίσχυση της Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρείου ΙΙΙ
07:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand