Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό συζητά ο ΓΓ ΟΗΕ με τους Αναστασιάδη και Τατάρ

Τα επόμενα βήματα στην υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού, συζητά σήμερα στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο γεύματος που θα παραχωρήσει στις 13:15 ώρα Νέα Υόρκης ( 20:15 ώρα Κύπρου) στους δυο ηγέτες ο κ. Γκουτέρες.

Προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τους δυο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της κάθε πλευράς ως προς τον δρόμο προς τα μπρος μετά και την άτυπη Διάσκεψη τύπου 5+1 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη, στο πλαίσιο της οποίας δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί αρκετό κοινό έδαφος, όπως είχε πει ο κ. Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου μετά την άφιξή του στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ δήλωσε πως η αισιοδοξία του ως προς την επίτευξη του στόχου είναι περιορισμένη, λόγω των ακραίων θέσεων τις οποίες η Τουρκία και κατ΄ επέκταση ο κ.Τατάρ εκφράζουν.

Εξάλλου, σε δήλωση μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα στις 22 Σεπτεμβρίου, ανέφερε πως παρέθεσε στον ΓΓ τις απόψεις και θέσεις του και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα. Ανέφερε ότι με τον ΓΓ συμφώνησε πως αυτές τις θέσεις θα τις αναπτύξει και κατά το γεύμα τη Δευτέρα με τον Τ/κ ηγέτη.

Μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης για την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο την 25η Νοεμβρίου, 2019.

Σε ομιλία του, εξάλλου, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις, ούτε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από αρχές και αξίες και δεν θα αποδεχθεί την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια γεύματος που παράθεσε στους Μονίμους Αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στο Κυπριακό, και προέβη σε εκτενή αναφορά για τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του προς άρση του αδιεξόδου με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Τατάρ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του το Σάββατο στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως ο κ. Γκουτέρες του επιβεβαίωσε ότι θα διορίσει έναν «προσωπικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν θα υπερβαίνουν εκείνες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ. Είπε ακόμη πως ο ίδιος επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες την αντίθεσή του στον διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου».

Σημειώνεται πως χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, στη Νέα Υόρκη, αποχαιρετιστήρια συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, ενόψει του τερματισμού των καθηκόντων της ως Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 07:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.