Σεισμός Κρήτη: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι - 20 οι τραυματίες (video)

Ισχυρότατος σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 6 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, σημείωθηκε το πρωί στις 9.17 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ένας νεκρός και 20 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταστροφές στις υποδομές και τα κτίρια της περιοχής. Εκτιμάται ότι το 60 % των σπιτιών στην κωμόπολη των 8.000 κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές.

Η δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος μόλις 10 χλμ και επίκεντρο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, 22 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης.

Ένας νεκρός

Η δόνηση που κράτησε αρκετή ώρα κόστισε ήδη τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Οπως μετέδωσε πρώτος ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ηρακλείου Γ. Παπαδάκης που βρίσκεται στο σημείο πρόκειται για κάτοικο του Αρκαλοχωρίου ο οποίος εκτελούσε εργασίες μέσα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία, όπου κατέρρευσε η οροφή. Τη σορό του παρέλαβε ελικόπτερο.

Είκοσι τραυματίες

Παράλληλα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας 20 άτομα, από τα οποία δύο με κατάγματα και ένας πολυτραυματίας ήδη δικομίστηκαν στο Βεβιζέλειο, ενώ οι υπολοιποι φέρουν εκδορές.

Σημαντικές καταστροφές

Οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή είναι σημαντικές. Σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτισμάτων και κατολισθήσεις σε δρόμους. Το σημείο επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Η κατάσταση περιγράφεται πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Όλγα Δραμουντάνη, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια, τοιχία, τα σχολεία εκκενώθηκαν.

“Βλέπαμε μπαλκόνια να πέφτουν”

Βλέπαμε να πέφτουν μπαλκόνια στους δρόμους, τζαμαρίες να σπανε, οι μετασεισμοί είναι συνεχείς,  είπε κάτοικος του Αρκαλοχωρίου στην ΕΡΤ1. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς είναι η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, είπε.

Από θαύμα δεν είχαμε περισσότερους τραυματισμούς από τόσα τζάμια που έσπασαν, είπε άλλη κάτοικος, ενώ άλλος κάτοικος έκανε λόγο για μικροτραυματισμούς παιδιών σε σχολείο.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ -1.jpg

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ - 5.jpg

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Π.Ε. Ηρακλείου.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ -2.jpg

Γ. Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα

Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες” είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε κατοικημένες περιοχές και κάλεσε πυροσβεστική, δήμους, και περιφέρεια να κινηθούν αμεσότατα για την αυτοψία που επιβάλλεται. Παράλληλα, προειδοποίησε για μετασεισμούς.

RIKNEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:31

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.