Κρήτη: Ένας νεκρός στο Αρκαλοχώρι από τα 6 Ρίχτερ - Ζημιές σε κτίρια και τραυματισμοί πολιτών (Φώτο)

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε μετά τα 6 Ρίχτερ στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

Ο άτυχος εργάτης παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ -2.jpg

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ υπάρχουν έντεκα τραυματίες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους εννέα τραυματίες οι επτά είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγειας, ενώ οι δύο φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού, είναι 6 Ρίχτερ και όχι 5,8 Ρίχτερ όπως αρχικά ανακοινώθηκε.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ -1.jpg

Η ισχυρότατη δόνηση μεγέθους 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί της Δευτέρας 27 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χιλιόμετρα.


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης στο Ηράκλειο. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε και μετασεισμός στο ίδιο σημείο, αυτή τη φορά μεγέθους 3,8 Ρίχτερ.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ - 5.jpg

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ-6.jpg

Σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτων αναγκών

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμρχο Μινώα Πειδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου.

Όλα καλά στο Ρέθυμνο

Κανένα πρόβλημα δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι αυτή την ώρα στο Ρέθυμνο, ως αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στο Ηράκλειο στις 9:15 το πρωί. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, συνεργαζόμενες με την πολιτική προστασία της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης, είναι σε πλήρη κινητικότητα και ετοιμότητα ενώ το σύνολο των υπηρεσιών και κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

Επίσης σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί που να αφορά σχολικά κτίρια ή αίθουσες και όλα μέχρι στιγμής, έχουν κινηθεί με βάση τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

σύνταξη: Αθηνά Τυρίμου

RIKNEWS

πηγή: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:58

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.