Η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είπε ο Ν. Δένδιας

Τη δέσμευση της Ελλάδας στην προσπάθεια διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη δήλωση που πραγματοποίησε, μετά το πέρας των επαφών του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη είχε πλήθος συναντήσεων, το περιεχόμενο των οποίων δεν εξαντλήθηκε στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, αλλά περιλάμβανε συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, τον ρόλο των γυναικών στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς και την ελευθερία του Τύπου.

Ως προς τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι επισήμανε στους συνομιλητές του «ότι η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής».

«Υπογράμμισα, όμως, ότι σε κάθε προκλητική ενέργεια η Ελλάδα απαντά με σύνεση και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο, όμως, πάντοτε του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

«Ήταν ενθαρρυντικό ότι έλαβα σαφή μηνύματα στήριξης, αλλά και κατανόησης, ακόμα και από τους πιο δύσπιστους εταίρους. Βεβαίως, η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Επενδύοντας στις σχέσεις που έχουμε ήδη αναπτύξει. Αλλά και χτίζοντας νέους δεσμούς», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα οφείλει να ξεφύγει από το στερεότυπο ενός Βαλκανικού τουρκο-κεντρικού επαρχιωτισμού στην εξωτερική της πολιτική».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε δεκαεπτά επίσημες συναντήσεις, καθώς και πολλές ανεπίσημες και τριμερείς και πολυμερείς συναντήσεις.

Όπως σημείωσε, οι συναντήσεις του περιελάμβαναν παραδοσιακούς εταίρους της Ελλάδας, όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αρμενία και η Σερβία, αλλά και χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, με τις οποίες η Ελλάδα δεν διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις.

«Σκοπός όλων αυτών των συναντήσεων είναι να ανοίξουμε και νέους διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι μέσω των πρόσφατων επαφών, η Ελλάδα προσβλέπει στη σύνδεσή της «και με άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η SICA, που αφορά τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, στην οποία παρεμπιπτόντως ήδη έχει καθεστώς παρατηρητή η Τουρκία».

«Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα για εκλογή ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26. Και όλες αυτές οι επαφές ήταν προσπάθεια να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά μας. Είναι πολύ σημαντικό η φωνή της πατρίδας μας να ακούγεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, η χώρα μας πρέπει, τηρουμένων των αναλογιών, να ανοίξει τους ορίζοντες της», ανέφερε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες πέραν του φάσματος των παραδοσιακών της εταίρων, ο κ. Δένδιας εξήγγειλε ότι προγραμματίζει προσεχείς επισκέψεις σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, και της Ωκεανίας, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:48

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό (Βίντεο)
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.