Βαθαίνει η κρίση με τα καύσιμα στη Βρετανία -Εκφράζονται ανησυχίες για επάρκεια τροφίμων τα Χριστούγεννα

Ο Σύνδεσμος Λιανικών Πωλητών Πετρελαίου προειδοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι πλέον το 50% με 85% των πρατηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός δικτύου αυτοκινητοδρόμων και πρατηρίων σε σουπερμάρκετ) έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τις αγορές πανικού από χιλιάδες οδηγούς, που σχηματίζουν ουρές με τα οχήματά τους έξω από τα πρατήρια από την Παρασκευή, όταν δηλαδή κάποιες εταιρείες ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί βυτιοφόρων για να ανεφοδιαστούν όλα τα πρατήρια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, αυτό που ξεκίνησε ως ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα ελλείψεων καυσίμων σε λίγα συγκεκριμένα πρατήρια, πλέον έχει λάβει διαστάσεις λόγω των αγορών πανικού.

Ορισμένοι πρατηριούχοι έχουν αναφέρει αύξηση ζήτησης έως και κατά 500% το προηγούμενο τριήμερο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες αλυσίδες πρατηρίων να επιβάλλουν πλαφόν 30 λιρών στην αγορά καυσίμων ανά οδηγό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι καθιστά διαθέσιμες 5.000 βίζες εργασίας διάρκειας τριών μηνών για οδηγούς βυτιοφόρων και φορτηγών από το εξωτερικό.

Εγκρίθηκε επίσης η χορήγηση τρίμηνης βίζας εργασίας για 5.500 εργαζόμενους στη βιομηχανία πουλερικών, λόγω ανησυχίας για την επάρκεια γαλοπούλας ενόψει Χριστουγέννων.

Ο Σύνδεσμος Φρέσκιας Γαλοπούλας Παραδοσιακής Φάρμας ανέφερε πως οι παραγγελίες για το παραδοσιακό πουλερικό των Χριστουγέννων έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 400% σε ορισμένες φάρμες ήδη από τώρα, αρκετά νωρίτερα από τη συνήθη περίοδο των παραγγελιών για τις γιορτές.

Η αυξημένη ζήτηση προκύπτει από τις ανησυχίες για την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας ενόψει των Χριστουγέννων, λόγω των ελλείψεων οδηγών και εργαζομένων σε γεωργικές δομές.

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής προειδοποίησε εκ νέου, εξάλλου, ότι θα υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα και ποικιλία διαφόρων προϊόντων στα σουπερμάρκετ αυτά τα Χριστούγεννα, καθώς και πιθανώς περιορισμένη διάρκεια ζωής των προϊόντων που θα εκτίθενται στα ράφια.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τα καύσιμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του νόμου περί ανταγωνισμού ώστε να επιτρέπεται στις εταιρείες πετρελαίου να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την ταχύτερη αναπλήρωση καυσίμων στα πρατήρια που αδειάζουν.

Επίσης, επιστολές θα φτάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους διπλώματος οδήγησης οχημάτων βαρέως φορτίου σε μια προσπάθεια να πειστούν να επιστρέψουν στο επάγγελμα. 

Παράλληλα, για να γίνουν πιο γρήγορα περισσότερες εξετάσεις νέων οδηγών θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως εξεταστές στρατιωτικοί εκπαιδευτές οδηγών.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Guardian και τους Times, εντός της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα εξετάσουν την πιθανότητα της ενεργοποίησης της «Επιχείρησης Escalin», που προέβλεπε να τοποθετηθούν στρατιώτες στο τιμόνι 80 βυτιοφόρων οχημάτων σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

ανταπόκριση: Αθανάσιος Γκαβός/Βρετανία

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:13

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Τα κυκλώματα με τους ξένους εργάτες καταγγέλθηκαν στην Επιτροπή για το Δημογραφικό της Βουλής
12:42
Οργή στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για απόρριψη αιτήματος των παθόντων και των αιχμαλώτων του 1974
12:39
Αστυνομία: Χιλιάδες τα ανεκτέλεστα εντάλματα, συνολικού ύψους 284 εκατομμυρίων
12:31
​ Την άμεση εφαρμογή μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ζητά η ΕΔΕΚ
12:21
Για την τουρκική παραβατικότητα ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογο του ο Κύπριος ΥΠΕΞ
12:16
Φον ντερ Λάιεν Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι αξίες της ΕΕ
11:59
Κινδυνεύουν καθημερινά οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας, λένε οι οργανωμένοι γονείς
11:57
Διμερής συνάντηση Ελληνα Πρωθυπουργού - Προέδρου Αιγύπτου στην Αθήνα
11:20
Εγκάρδια υποδοχή του Αιγύπτιου Προέδρου από τον Ν. Δένδια
11:13
Σύλληψη τριών προσώπων για διάρρηξη και κλοπή κατοικίας στη Λεμεσό
11:10
Άρχισε η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα
11:00
Στον "αέρα" η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία
10:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand