Βαθαίνει η κρίση με τα καύσιμα στη Βρετανία - Ανησυχίες και για επάρκεια τροφίμων τα Χριστούγεννα

Ο Σύνδεσμος Λιανικών Πωλητών Πετρελαίου προειδοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι πλέον το 50% με 85% των πρατηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός δικτύου αυτοκινητοδρόμων και πρατηρίων σε σουπερμάρκετ) έχουν ξεμείνει από καύσιμα.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τις αγορές πανικού από χιλιάδες οδηγούς που σχηματίζουν ουρές με τα οχήματά τους έξω από τα πρατήρια από την Παρασκευή, όταν δηλαδή κάποιες εταιρείες ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί βυτιοφόρων για να ανεφοδιαστούν όλα τα πρατήρια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, αυτό που ξεκίνησε ως ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα ελλείψεων καυσίμων σε λίγα συγκεκριμένα πρατήρια, πλέον έχει λάβει διαστάσεις λόγω των αγορών πανικού.

Ορισμένοι πρατηριούχοι έχουν αναφέρει αύξηση ζήτησης έως και κατά 500% το προηγούμενο τριήμερο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες αλυσίδες πρατηρίων να επιβάλλουν πλαφόν 30 λιρών στην αγορά καυσίμων ανά οδηγό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι καθιστά διαθέσιμες 5.000 βίζες εργασίας διάρκειας τριών μηνών για οδηγούς βυτιοφόρων και φορτηγών από το εξωτερικό.

Εγκρίθηκε επίσης η χορήγηση τρίμηνης βίζας εργασίας για 5.500 εργαζόμενους στη βιομηχανία πουλερικών, λόγω ανησυχίας για την επάρκεια γαλοπούλας ενόψει Χριστουγέννων.

Ο Σύνδεσμος Φρέσκιας Γαλοπούλας Παραδοσιακής Φάρμας ανέφερε πως οι παραγγελίες για το παραδοσιακό πουλερικό των Χριστουγέννων έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 400% σε ορισμένες φάρμες ήδη από τώρα, αρκετά νωρίτερα από τη συνήθη περίοδο των παραγγελιών για τις γιορτές.

Η αυξημένη ζήτηση προκύπτει από τις ανησυχίες για την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας ενόψει των Χριστουγέννων, λόγω των ελλείψεων οδηγών και εργαζομένων σε γεωργικές δομές.

Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής προειδοποίησε εκ νέου, εξάλλου, ότι θα υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα και ποικιλία διαφόρων προϊόντων στα σουπερμάρκετ αυτά τα Χριστούγεννα, καθώς και πιθανώς περιορισμένη διάρκεια ζωής των προϊόντων που θα εκτίθενται στα ράφια.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τα καύσιμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του νόμου περί ανταγωνισμού ώστε να επιτρέπεται στις εταιρείες πετρελαίου να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την ταχύτερη αναπλήρωση καυσίμων στα πρατήρια που αδειάζουν.

Επίσης, επιστολές θα φτάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους διπλώματος οδήγησης οχημάτων βαρέως φορτίου σε μια προσπάθεια να πειστούν να επιστρέψουν στο επάγγελμα.

Παράλληλα, για να γίνουν πιο γρήγορα περισσότερες εξετάσεις νέων οδηγών θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως εξεταστές στρατιωτικοί εκπαιδευτές οδηγών.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Guardian και τους Times, εντός της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν την πιθανότητα της ενεργοποίησης της «Επιχείρησης Escalin», που προέβλεπε να τοποθετηθούν στρατιώτες στο τιμόνι 80 βυτιοφόρων οχημάτων σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 14:36

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ επιτίθεται στον εκλιπόντα
21:50
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια πράσινη επανάσταση
21:19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκινεί επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
21:00
Τουρκία: Έντονος εκνευρισμός προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
20:41
Ανασταστασιάδης - Μητσοτάκης συντονίστηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
20:21
Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι
20:11
Γερμανία: Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
19:57
Κύπρος: 181 νέα κρούσματα
19:40
Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις
19:13
Βαρχέλι: Αποκλιμάκωση από την Τουρκία αλλά οι λόγοι που διατηρούν στάσιμη την ενταξιακή διαδικασία παραμένουν
19:11
ΑΚΕΛ :Αν ήταν για τις τράπεζες θα είχαν ήδη έτοιμα νομοσχέδια
18:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand