Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν

Σε ευρεία και επείγουσα σύσκεψη προχώρησαν οι αρμόδιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωσης με θέμα την αποτροπή της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από το Αφγανιστάν μετά την τελική επικράτηση των Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν και πάλι τα ηνία της χώρας.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευελπιστούν να προχωρήσουν σε δράσεις που θα αποτρέψουν μία νέα προσφυγική κρίση, όπως την τελευταία που διαδραματίστηκε το 2015, μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Τότε η Ένωσης ήταν απροετοίμαστη και πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Ευρώπης, με το ποσοστό τους να μοιράζεται σε αρκετές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ένα νέο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσει νέες εντάσεις μεταξύ των μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωσης θεωρείται αρκετά πιθανό να χρηματοδοτηθούν δομές για τους πρόσφυγες σε χώρες που βρίσκονται στα σύνορα με το Αφγανιστάν σε μία προσπάθεια να μην ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Σε επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson πριν από τη συνάντηση, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως  το μπλοκ των 27 κρατών «πρέπει να απέχει από εξαιρετικά επιζήμιες απαντήσεις που δίνουν έμφαση στη διατήρηση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και στην πρόταση ή τη λήψη μέτρων που μετατοπίζουν ευθύνη για την προστασία των προσφύγων σε τρίτες χώρες ».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ότι έως και μισό εκατομμύριο Αφγανοί θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μέχρι το τέλος του έτους. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης εκτιμά ότι 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες φιλοξενούνται ήδη κυρίως από το Ιράν και το Πακιστάν.

Πηγή: Skai.gr

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Εισηγήσεις για μεταναστευτικό και απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε δυο παιδιά καταθέτει ο ΥΠΕΣ στο Υπουργικό
09:27
Σεισμική δόνηση το πρωί βορειοδυτικά της Λεμεσού
09:17
Δημητρίου: Η Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν σε σχέση με τα έγγραφα "Πάναμα" και "Πανδώρα"
09:01
Τουλάχιστον 11 νεκροί στο Ιράκ σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος
09:01
Aνησυχία Ουάσινγκτον για την ανέγερση νέων ισραηλινών κατοικιών στη Δυτική Oχθη
08:39
Σύλληψη 21χρονου στη Λάρνακα για υπόθεση κατοχής και μεταφοράς αυτόματου πυροβόλου όπλου
08:21
Σχοινάς: Οι υβριδικές απειλές γίνονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις των συστημάτων της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δημοκρατιών μας
07:57
Μέτρα για ενίσχυση της Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρείου ΙΙΙ
07:47
H τελευταία πράξη του εθνικού πένθους για τη Φώφη Γεννηματά - Στη Μητρόπολη από τις 10:00 το λαϊκό προσκύνημα
07:33
Αυστραλία: Θα επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια προς και από το εξωτερικό εντός 2021
07:26
Γερμανία: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν συνιστά απειλή για τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο
06:47
26 Οκτωβρίου
Στην Τουρκία το κοινοβούλιο ανανέωσε την εντολή προς την κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία κατά του ΙΚ
21:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand