«Σελίδες Ιστορίας»: ο αρχειακός πλούτος του ΡΙΚ μέσα από μία πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή (trailer)

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το πολύτιμο αρχειακό υλικό του ΡΙΚ θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καθημερινά το τηλεοπτικό κοινό μέσα από μία αξιόλογη εκπομπή διάρκειας πέντε λεπτών με τίτλο «Σελίδες Ιστορίας».

Αξιοποιώντας τον αρχειακό του θησαυρό, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου θα ετοιμάζει και θα προβάλλει την τρέχουσα τηλεοπτική σεζόν σύντομα φιλμάκια, πλούσια σε περιεχόμενο, μέσα από τα οποία θα ξεδιπλώνεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Κύπρου.

Η μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό για το έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» υπήρξε ένας από τους λόγους που το ΡΙΚ αποφάσισε να ετοιμάζει και να προβάλλει τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Η πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού και η εξέλιξη της μέσα στο χρόνο θα παρουσιάζεται μέσω σπάνιου υλικού, το οποίο θα διανθίζεται με υλικό από καινούργιες κινηματογραφήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο για τη σωστή ανάδειξη του θέματος.

Τα σημαντικά γεγονότα – σταθμοί που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου, η εξέλιξη των θεσμών και ο ρόλος των θεσμικών οργάνων, η άφιξη στο νησί σπουδαίων προσωπικοτήτων, οι κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές, οι πολιτικές καταστάσεις και η πολιτιστική διαδρομή του τόπου μέσα στο χρόνο αποτελούν μερικές από τις θεματικές, οι οποίες θα προβληθούν μέσα από την εκπομπή.

Πιο συγκεκριμένα, η έλευση του ηλεκτρισμού στο νησί, οι εκλογικές αναμετρήσεις, η ιστορία του εργατικού κινήματος, ο ρόλος της αστυνομίας και του στρατού, η γεωργία και η κτηνοτροφία, οι μεταφορές, ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, οι διακοινοτικές ταραχές, η δράση παράνομων οργανώσεων, το πραξικόπημα και η εισβολή, οι συνέπειες της εισβολής σε πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η ιατρική και η εκπαίδευση αποτελούν μέρος της θεματολογίας της εκπομπής.

Στις περιπτώσεις όπου το θέμα της εκπομπής θα προσφέρεται για εκτενή παρουσίαση και υπάρχει αντίστοιχο αρχειακό υλικό, τότε θα παρουσιάζεται ως θεματική ενότητα της εβδομάδας αποτελούμενη από πέντε επεισόδια.

Ο ιστορικός Ευάγγελος Φιακάς θα έχει την ευθύνη της ιστορικής έρευνας και θα υπογράφει το κείμενο της εκπομπής, ενώ την εποπτεία όσον αφορά στην επιλογή του υλικού θα έχει η υπηρεσία του Αρχείου του ΡΙΚ ως αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του πολύτιμου αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο σημαντικός ρόλος που επιτελεί το ΡΙΚ στην καταγραφή της ιστορίας του τόπου αναδεικνύεται επιτυχώς μέσα από το σπάνιο και ανεκτίμητο αρχειακό υλικό, το οποίο φυλάσσεται με προσοχή για δεκαετίες στο αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά.

Η εκπομπή θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 10:55 το πρωί και θα μεταδίδεται καθημερινά την ίδια ώρα από το ΡΙΚ 1 και το ΡΙΚ HD.

Δείτε το trailer της εκπομπής:

ΣΕΛΙΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - TRAILER

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2021 - 17:05

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
22:00
Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τη Χαμας για την αποτυχία παράτασης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα
21:51
Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Γαλλίας και το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών της Υφυπουργού Διεθνών Συνεργασιών της Γαλλίας
21:26
Τη Δευτέρα η τελική θέση της κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
20:44
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίτευξη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα
20:22
Το Ισραήλ επιδιώκει τη δημιουργία νεκρής ζώνης στα σύνορα με τη Γάζα
20:15
Η Κύπρος επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
20:05
Την επανέναρξη συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών
18:35
"Πολύ σημαντική" χαρακτήρισε τη συμφωνία με Σιέβρον ο Νικόλας Παπαδόπουλος
18:02
Ρίσι Σούνακ: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα
17:30
Επέκρινε με τη γραβάτα του τον Σούνακ ο βασιλιάς Κάρολος
16:43
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 01/12/2023
16:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand