Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)

Την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε ότι στόχος είναι μιά λύση που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς εγγυήσεις, δικαίωμα παρέμβασης, παρουσία ξένων στρατευμάτων και κάθε είδους εξαρτήσεις από ξένες δυνάμεις. Μιά λύση που θα ωφελήσει εξίσου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σεβόμενη πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και συμβάλλοντας στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέθηκε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ των οποίων η αποκέντρωση των εξουσιών, η προθυμία να εξεταστεί ένα κοινοβουλευτικό σύστημα με εκ περιτροπής πρωθυπουργία καθώς και η πρόσκληση στους τουρκοκύπριους να επανενταχθούν στους κρατικούς θεσμούς που θεσπίστηκαν με το Σύνταγμα του 60 εφαρμόζοντας πλήρως τις σχετικές διατάξεις του.

Η πρόσκλησή αυτή σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έγινε ως εναλλακτική της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά είχε ως στόχο να διευκολύνει την επιστροφή των τουρκοκυπρίων στο κράτος εν αναμονή της τελικής λύσης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η επιδίωξη της Τουρκίας για εξεύρεση λύσης εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει τα επιχειρήματα ότι ο τελικός της στόχος δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά η μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Τόνισε επίσης πως μέρος της τουρκικής ατζέντας αποτελεί η δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο παραβιάζοντας πλήρως τα ψηφίσματα πέντε- πενήντα και επτά- ογδόντα εννέα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπώντας σαφώς στην καταστροφή των προοπτικών μιας διευθέτησης βάσει των συμφωνημένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθύμισε παράλληλα τη σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για παραλογισμό της τουρκικής ρητορικής. Παράλληλα απέκρουσε τα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογαν στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία είχε μιλήσει για ανάγκη διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας και επίλυση διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, απαριθμώντας τις εισβολές, παρεμβάσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας σε γειτονικές της χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Συρία, το Ιράκ, και η Λιβύη καθώς επίσης και την παρέμβασή της στη Σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έψεξε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κάνοντας λόγο για έλλειψη αποφασιστικότητας και απαραίτητων μέσων για την εφαρμογή των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του, κάτι που αποθράσυνε την Τουρκία η οποία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως το θύμα αντί για το θύτη που είναι στην πραγματικότητα.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2021 - 10:16

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα.
17:45
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού εκφράζουν μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού
14:42
Ο Ζελένσκι στις εκατό προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022 του περιοδικού Time
14:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand