Για συμμετοχή άλλων κρατών σε ad hoc βάση στην Τριμερή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας και Sameh Soukry, συζήτησαν την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη, το ενδεχόμενο πρόσκλησης και άλλων κρατών σε ad hoc βάση για συμμετοχή στις διεργασίες της εν λόγω Τριμερούς, ενώ παράλληλα προέβησαν σε προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Η συνάντηση των τριών Υπουργών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην αμερικανική μεγαλούπολη και έδρα των ΗΕ για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης χθες χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουιάνας, με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, και της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ανασκοπήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση όλων των μερών στη θεσμοθέτηση μηχανισμών παρακολούθησης του έργου που επιτελείται μέσω της Μόνιμης Γραμματείας που αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσει τη λειτουργία της στη Λευκωσία, συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης και άλλων Κρατών σε ad hoc βάση για συμμετοχή στις διεργασίες, και έγινε προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της τριμερούς που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Στην πρωινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μετά την τελευταία συνάντησή τους που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Σύνδεσμο. Προς τούτο αποφασίστηκε η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο τη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών, με στόχο αυτό να υπογραφτεί στο πλαίσιο επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Aboul Gheit στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στα θέματα ενέργειας και στις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Κατάρ, ενώ από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επαναβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζεται στο υπόβαθρο των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των δύο χωρών. Ο Αρμένιος Υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.

Το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα η περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου, στη βάση θετικής προσέγγισης.

Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του από τη Γουιάνα, Hugh Hilton Todd, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις προοπτικές και προκλήσεις που δημιουργεί η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και εξετάστηκαν τρόποι για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο δράσης διεθνών οργανισμών των οποίων αμφότερες είναι μέλη, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη και η Κοινοπολιτεία.  

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας,  Battsetseg Batmunkh, και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, Vincent Biruta, με τους οποίους συζήτησε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις με στόχο την εξασφάλιση αμοιβαίας υποστήριξης σε υποψηφιότητες της Κύπρου σε διάφορα διεθνή σώματα και οργανισμούς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σήμερα, Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο τελευταίος θα προσφωνήσει τις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, και ακολούθως θα παρακαθίσει στη συνάντηση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov, καθώς και στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το απόγευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Tileuberdi Mukhtar, και θα παρακαθίσει, τέλος, στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.