Διάλογος σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας μεταξύ των ΥΠΑΜ Κύπρου και ΗΠΑ

Αντιπροσωπείες των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποίησαν σήμερα την 1η συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των 2 χωρών σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Η συνάντηση, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία.

Μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για συνεργασία σε θέματα Ασφάλειας το 2018, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων  μεταξύ των 2 χωρών. Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εργάζονται από κοινού για αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη περιοχή. Κατά το πρόσφατο διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (US International Military Education Training program), αποκτώντας παράλληλα δυνατότητα προμήθειας αμερικανικού μη φονικού εξοπλισμού και υλικού. Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί αριθμός κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι αντιπροσωπείες των 2 χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας ενώ παράλληλα,  καταγράφηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της υπάρχουσας συνεργασίας, με τη διοργάνωση πρόσθετων κοινών δράσεων και συνομολόγηση περαιτέρω συμφωνιών. Οι αντιπροσωπείες των 2 χωρών, είχαν επίσης την  ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και διεθνούς φύσεως ζητήματα.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου 2021 - 14:42

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Λευκωσία και Αθήνα θα καταγγείλουν εκ νέου τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (ΦΩΤΟ)
16:00
Επτά συλλήψεις σε μια βδομάδα στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για υποθέσεις παράνομης παγίδευσης πουλιών
15:51
Πέραν των 19 εκ. ευρώ διαθέσιμα σε Κύπριους δικαιούχους για το 2023
15:31
«Αρνητική» πλέον η προοπτική του βρετανικού αξιόχρεου σύμφωνα με τον οίκο Fitch
15:25
ΝΤΕΟΝ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
15:07
Ευθύνες στην Άγκυρα επιρρίπτει η Αθήνα για τα δύο ναυάγια
14:59
Πέθανε ο 36χρονος που ξυλοκοπήθηκε -Υποπτοι για φόνο εκ προμελέτης οι συλληθέντες
14:52
Χειρουργήθηκε ο Γουόκερ, αμφίβολος για το Μουντιάλ
14:36
Σουηδία: Η Γαλλίδα Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022
14:21
Β. Δημητριάδης: Διαχειρίσιμες οι περιπτώσεις των κυρώσεων για την ναυτιλία
13:46
Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου - Δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική επίθεση
13:46
Έντονος ήταν ο Υπουργός Οικονομικών για τα αιτήματα κρατικής χορηγίας για το ράλι Κύπρος και για ευρωπαϊκές διοργανώσεις ράλι
13:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand