Αρακαπάς: Ικανοποιημένος ο Κ. Καδής από την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων (video)

Τα χρονοδιαγράμματα προχωρούν κανονικά και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η Α’ φάση των αντιπλημμυρικών έργων στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, που πλήγηκαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την πορεία των εργασιών.

Ο κ. Καδής επισκέφθηκε το πρωί σημεία στην περιοχή της κοινότητας Αρακαπά, της επαρχίας Λεμεσού, όπου επιθεώρησε τις εργασίες δημιουργίας φραγμάτων για συγκράτηση του νερού της βροχής και όπως υπέδειξε «κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν τα έργα αυτά ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητα φαινόμενα πλημμύρας».

«Είναι με ικανοποίηση που βλέπω ότι τα έργα εξελίσσονται κανονικά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η πυρκαγιά ήταν μέσα στον Ιούλιο και τώρα Σεπτέμβριο έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποια αντιπλημμυρικά φράγματα και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση», συμπλήρωσε.

Ο σχεδιασμός προχωρά πολύ καλά, είπε ο Υπουργός και συνεχάρη το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την προσπάθεια.

Υπενθύμισε ότι η Α’ φάση των έργων περιλαμβάνει τη δημιουργία φραγμάτων σε δέκα σημεία στην επαρχία Λεμεσού και σε 16 σημεία στην επαρχία Λάρνακας, υποδεικνύοντας ότι σε ένα σημείο μπορεί να υπάρχουν 2 ή και 3 φράγματα.

«Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις, με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με πέτρες, οι οποίες ουσιαστικά θα συγκρατούν τη ροή του νερού και τα φερτά υλικά που θα έρχονται από τα βουνά που έχουν καεί», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με την υλοποίηση των έργων αυτών θα προλάβουμε τα χειρότερα».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα υπάρξουν σχέδια αναδάσωσης, ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι η πλειοψηφία της καμένης γης είναι ιδιωτική γη και δεν μπορεί το κράτος να παρέμβει, αλλά σημείωσε πως, με βάση της νέες επιστημονικές αντιλήψεις, «ο καλύτερος τρόπος για να γεννηθεί η φύση είναι να την αφήσεις να κάνει τη δουλειά της».

«Αν προσέξετε, στις ρίζες των καμένων πλατάνων, αρχίζει να ξεφυτρώνει και πάλι η ζωή. Ακόμη και στις τρεμιθιές, στις τερατσιές, στις σχινιές,  έχουμε αναβλάστηση και με τις πρώτες βροχές θα δούμε εκατομμύρια μικρών φυτών να αναδύονται κάτω από τις στάχτες», συμπλήρωσε.

Άρα, κατέληξε στις δηλώσεις του, «πρέπει να δώσουμε χρόνο στη φύση να αποκατασταθεί, να ξεδιπλώσει τους μηχανισμούς της και εάν περιφρουρήσουμε τις περιοχές αυτές, είμαι βέβαιος ότι θα τις δούμε και πάλι πράσινες».

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:08

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand