Αρακαπάς: Ικανοποιημένος ο Κ. Καδής από την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων (video)

Τα χρονοδιαγράμματα προχωρούν κανονικά και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η Α’ φάση των αντιπλημμυρικών έργων στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, που πλήγηκαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την πορεία των εργασιών.

Ο κ. Καδής επισκέφθηκε το πρωί σημεία στην περιοχή της κοινότητας Αρακαπά, της επαρχίας Λεμεσού, όπου επιθεώρησε τις εργασίες δημιουργίας φραγμάτων για συγκράτηση του νερού της βροχής και όπως υπέδειξε «κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν τα έργα αυτά ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητα φαινόμενα πλημμύρας».

«Είναι με ικανοποίηση που βλέπω ότι τα έργα εξελίσσονται κανονικά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η πυρκαγιά ήταν μέσα στον Ιούλιο και τώρα Σεπτέμβριο έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποια αντιπλημμυρικά φράγματα και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση», συμπλήρωσε.

Ο σχεδιασμός προχωρά πολύ καλά, είπε ο Υπουργός και συνεχάρη το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την προσπάθεια.

Υπενθύμισε ότι η Α’ φάση των έργων περιλαμβάνει τη δημιουργία φραγμάτων σε δέκα σημεία στην επαρχία Λεμεσού και σε 16 σημεία στην επαρχία Λάρνακας, υποδεικνύοντας ότι σε ένα σημείο μπορεί να υπάρχουν 2 ή και 3 φράγματα.

«Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις, με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με πέτρες, οι οποίες ουσιαστικά θα συγκρατούν τη ροή του νερού και τα φερτά υλικά που θα έρχονται από τα βουνά που έχουν καεί», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με την υλοποίηση των έργων αυτών θα προλάβουμε τα χειρότερα».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα υπάρξουν σχέδια αναδάσωσης, ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι η πλειοψηφία της καμένης γης είναι ιδιωτική γη και δεν μπορεί το κράτος να παρέμβει, αλλά σημείωσε πως, με βάση της νέες επιστημονικές αντιλήψεις, «ο καλύτερος τρόπος για να γεννηθεί η φύση είναι να την αφήσεις να κάνει τη δουλειά της».

«Αν προσέξετε, στις ρίζες των καμένων πλατάνων, αρχίζει να ξεφυτρώνει και πάλι η ζωή. Ακόμη και στις τρεμιθιές, στις τερατσιές, στις σχινιές,  έχουμε αναβλάστηση και με τις πρώτες βροχές θα δούμε εκατομμύρια μικρών φυτών να αναδύονται κάτω από τις στάχτες», συμπλήρωσε.

Άρα, κατέληξε στις δηλώσεις του, «πρέπει να δώσουμε χρόνο στη φύση να αποκατασταθεί, να ξεδιπλώσει τους μηχανισμούς της και εάν περιφρουρήσουμε τις περιοχές αυτές, είμαι βέβαιος ότι θα τις δούμε και πάλι πράσινες».

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:08

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.