Προειδοποιήσεις στη Βρετανία για αγορές πανικού ενόψει Χριστουγέννων λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα

Φόβους για αγορές πανικού ενόψει Χριστουγέννων απευθύνουν παράγοντες της αγοράς στη Βρετανία. Προειδοποιούν για ελλείψεις σε τρόφιμα στα ράφια, τις οποίες αποδίδουν σε προβλήματα στη στελέχωση καίριων θέσεων εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τις ανησυχίες μεταφέρει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον η επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Αγροτών Μινέτ Μπάτερς, εκ μέρους πολλών φορέων στην αλυσίδα εμπορίου τροφίμων και ποτών.

Σημειώνει τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε αγροτικές δουλειές, σε οδηγούς φορτηγών και στα καταστήματα λιανικής, ελλείψεις που έχουν γίνει πιο έντονες λόγω της πανδημίας και του Brexit.

Με την επιστολή της η κα Μπάτερς ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει πρόγραμμα χορήγησης έκτακτης βίζας εργασίας ώστε οι βρετανικές επιχειρήσεις να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό.

«Χωρίς αυτό, περισσότερα ράφια θα μείνουν άδεια και οι καταναλωτές θα προβούν σε αγορές πανικού για να προσπαθήσουν να περάσουν το χειμώνα», αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Τζόνσον. «Για αυτό πρέπει να έχουμε μία επείγουσα δέσμευση από εσάς ώστε να μπορέσει η βιομηχανία να προσλάβει προσωπικό από εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να περάσουμε το χειμώνα και να μας βοηθήσετε να σώσουμε τα Χριστούγεννα», προσθέτει η κα Μπάτερς.

Η ίδια σημειώνει πως παραγωγοί τροφίμων, που καλύπτουν από φρούτα και λαχανικά έως πουλερικά και κρέας, υποχρεώνονται να τα αφήνουν να σαπίζουν και να τα πετούν, διότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα μαζέψει, να τα συσκευάσει, να τα επεξεργαστεί ή να τα μεταφέρει στον καταναλωτή. «Πρόκειται για παρωδία», σχολιάζει.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών αναφέρει πως από τους εποχικούς εργάτες στον τομέα το 2020 μόνο το 11% ήταν κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγω Brexit δεν μπορούν πλέον εύκολα Ευρωπαίοι εργάτες να έρχονται στο ΗΒ για εργασία, ενώ και η πανδημία οδήγησε πολλούς αλλοδαπούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι διαθέσιμες βίζες διάρκειας έξι μηνών για εποχικούς εργάτες έχουν τριπλασιαστεί για φέτος στις 30.000 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, καθώς και ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς είναι «εξαιρετικά ανθεκτική».

Οι φόβοι για ελλείψεις σε τρόφιμα εντάθηκαν λόγω του αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής, που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων μονάδων παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στη Βρετανία. Το αέριο παίζει κρίσιμο ρόλο μεταξύ άλλων στη συντήρηση και στη μεταφορά τροφίμων.

Η κυβέρνηση συμφώνησε να ενισχύσει οικονομικά την εταιρεία CF Industries στην οποία ανήκουν τα δύο εργοστάσια, ώστε να επαναρχίσει η λειτουργία τουλάχιστον τους ενός. Η έκτακτη στήριξη, ωστόσο, καλύπτει περίοδο τριών εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις τους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης οι επικεφαλής μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ στη χώρα, όπως τα Tesco και τα Iceland, καλούν τους πελάτες τους να μην πανικοβάλλονται, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι ίσως συνεχιστούν οι εικόνες με προσωρινά άδεια ράφια για κάποια προϊόντα.

Ο Πρόεδρος της Tesco, Τζον Άλαν, εξάλλου, προειδοποίησε πως οι τιμές των τροφίμων ίσως αυξηθούν κατά περίπου 5%, κάτι που απέδωσε στην «τέλεια καταιγίδα» της έλλειψης οδηγών φορτηγών και στην έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα στην αγορά, συνδυασμός που περιορίζει τη διαθεσιμότητα.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 13:46

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Ανάλυση:Τι σημαίνει το πραξικόπημα στο Σουδάν
10:15
Χειροπέδες σε δύο γυναίκες για υποβοήθηση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτης χώρας στις ελεύθερες περιοχές
09:56
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Τετάρτη
09:52
ΗΠΑ: Ομάδα βουλευτών καλεί τον Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία
09:45
Εισηγήσεις για μεταναστευτικό και απόδοση κυπριακής υπηκοότητας σε δυο παιδιά καταθέτει ο ΥΠΕΣ στο Υπουργικό
09:27
Σεισμική δόνηση το πρωί βορειοδυτικά της Λεμεσού
09:17
Δημητρίου: Η Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν σε σχέση με τα έγγραφα "Πάναμα" και "Πανδώρα"
09:01
Τουλάχιστον 11 νεκροί στο Ιράκ σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος
09:01
Aνησυχία Ουάσινγκτον για την ανέγερση νέων ισραηλινών κατοικιών στη Δυτική Oχθη
08:39
Σύλληψη 21χρονου στη Λάρνακα για υπόθεση κατοχής και μεταφοράς αυτόματου πυροβόλου όπλου
08:21
Σχοινάς: Οι υβριδικές απειλές γίνονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις των συστημάτων της ΕΕ, των ΗΠΑ και των δημοκρατιών μας
07:57
Μέτρα για ενίσχυση της Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρείου ΙΙΙ
07:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand