Χ. Χαριλάου: Η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ για εξυπηρέτηση των αιμοκαθαρόμενων είναι συνεχής

Η προσπάθεια του ΟΚΥπΥ για εξυπηρέτηση των αιμοκαθαρόμενων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου είναι συνεχής, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας πως όπου χρειάζεται γίνεται αντικατάσταση μηχανημάτων.

Ο κ Χαριλάου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει επιστολή που έστειλε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Υγείας, στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και στην Επιστημονική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Αμμοχώστου Γιώργος Κέζος, στην οποία εκφράζει δυσαρέσκεια για την υπολειτουργία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι αιμοκαθαρόμενοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ ανέφερε πως «τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι τα ίδια που υπάρχουν και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Κύπρου. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα διέπονται από  συμβόλαιο συντήρησης και συντηρούνται ενώ υπάρχουν back-up μηχανές σε περίπτωση που οποιαδήποτε μηχανή τύχει οποιασδήποτε βλάβης, να μπορεί να αντικατασταθεί, ούτω ώστε οι αιμοκαθαρόμενοι να συνεχίσουν τη θεραπεία τους».

Πρόσθεσε πως «έχει ζητηθεί από την διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου να αναφέρει κατά πόσον παρουσιάζονται συχνά προβλήματα ή όχι και σε περίπτωση που υπάρχουν μηχανές που πιθανόν να χρήζουν αντικατάστασης, αυτό θα γίνει».

Ο κ. Χαριλάου κλήθηκε να σχολιάσει σημείο της επιστολής που απέστειλε ο κ. Κέζος αναφορικά με την ενημέρωση που έκανε ο αντιπρόσωπος της εταιρείας των μηχανημάτων στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, σύμφωνα με την οποία «έληξε η προθεσμία λειτουργίας του κεντρικού μηχανήματος, το οποίο τροφοδοτεί όλα τα μηχανήματα, δίνοντας μάλιστα γραπτώς στη Διοίκηση πως για οτιδήποτε συμβεί δεν φέρει καμία ευθύνη».

Εάν, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, «το Σύστημα Αντίστροφης Ώσμωσης (RO System), χρήζει αντικατάστασης τότε αυτό θα γίνει, αλλά αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί. Η προσπάθεια μας είναι συνεχής και γι’ αυτό υπάρχουν τα συμβόλαια συντήρησης στον ιατρικό εξοπλισμό». Εξήγησε πως «εκεί και όπου απαιτούνται διορθωτικές ενέργειες να γίνονται, εκεί και όπου απαιτείται αντικατάσταση να γίνεται αντικατάσταση».  

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του κ. Κέζο, αναφέρεται πως «αυτή τη στιγμή καθημερινά κινδυνεύουν να χαθούν ζωές. Τα μηχανήματα Αιμοκάθαρσης υπολειτουργούν, ενώ αυτό τον μήνα έχουν σταματήσει τρεις φορές ενώ βρίσκονταν σε λειτουργία πάνω σε αιμοκαθαρόμενο ασθενή, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του».

Προσθέτει ακόμα πως «τα μηχανήματα αυτά αποτελούν δεύτερης  χρήσης συσκευές οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου από τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λόγω αντικατάστασης τους με καινούργια, ενώ σήμερα τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν πραγματοποιούν ορθά τη θεραπεία. Ο αντιπρόσωπος της εταιρείας των μηχανημάτων, ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ότι έχει λήξει η προθεσμία λειτουργίας του κεντρικού μηχανήματος, το οποίο τροφοδοτεί όλα τα μηχανήματα, δίνοντας γραπτώς στη Διοίκηση πως για οτιδήποτε συμβεί δεν φέρει καμία ευθύνη».

Ο κ. Κέζος στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι «οτιδήποτε συμβαίνει στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης, εναντιώνεται στα αναφαίρετα δικαιώματα των αιμοκαθαρόμενων ασθενών τα οποία καταπατούνται», ενώ καλούν τους παραλήπτες της επιστολής να κατανοήσουν τον πόνο τους και το «Γολγοθά» που βιώνουν εβδομαδιαίως.

Τέλος ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Αμμοχώστου ενημερώνει πως σε περίπτωση που εντός δέκα ημερών δεν υπάρχει ανταπόκριση στην επιστολή του τότε «θα αρνηθούμε τη θεραπεία μας για όσες μέρες χρειαστεί».

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:02

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Σημαντική αύξηση πωλήσεων πετρελαιοειδών σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μείωση 10,5% αποθεμάτων
15:56
ΕΕ: Πρόστιμο στην Πολωνία για τη λειτουργία του πειθαρχικού οργάνου του Ανωτάτου Δικαστηρίου
15:53
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο
15:42
Αυξήθηκαν οι καταθέσεις και τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2021
15:34
Το θέμα αγνοουμένων συζήτησε ο Επίτροπος Προεδρίας με την Πρέσβειρα Αυστρίας
15:27
Το ψευδοκράτος δανείζεται 28 εκατομμύρια ΤΛ για να πληρώσει μισθούς
15:13
Λουξεμβούργο: Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ κατηγορείται για λογοκλοπή στην πτυχιακή του διατριβή
15:12
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Πέμπτη
14:53
Κατ' εξαίρεση παραχώρηση ιδιότητας Κύπριου πολίτη στα δυο παιδιά από το Λιοπέτρι
14:40
Πορτογαλία: Η προαναγγελθείσα καταψήφιση του προϋπολογισμού απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησης
14:30
Ν. Δένδιας: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη»
14:27
Στην Κύπρο για προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα τρόφιμα η Επίτροπος Κυριακίδου
14:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand