ΓΓ ΑΚΕΛ:Μπροστά μας έχουμε μια Τουρκία με κρεσέντο αδιαλλαξίας

Μπροστά μας έχουμε μια Τουρκία με ένα κρεσέντο αδιαλλαξίας και το θέμα της Αμμοχώστου βγήκε στην επιφάνεια με ιδιαίτερη οξύτητα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά από συνάντηση με την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αποτελούν και παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ.

«Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι με φόντο αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εκτρέψει από την συμφωνημένη βάση λύσης, όπως προνοούνται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, «εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς και σταθεροί στα συμφωνηθέντα, στα ψηφίσματα και στην ανάγκη να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ».

Οι καιροί είναι δύσκολοι, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, η οριστική διχοτόμηση μας απειλεί, χρειάζεται να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.

Για τα διάφορα προσφυγικά προβλήματα και θέματα στήριξης των προσφύγων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις με την Κίνηση, η οποία έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα βρισκόμαστε σε επαφή. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους εκεί και όπου μπορούμε ώστε πάντοτε οι πρόσφυγες, ενόσω είναι ανοικτό το Κυπριακό και χωρίς λύση, να τυγχάνουν της αναγκαίας στήριξης και θαλπωρής από μέρους του κράτους.

Ευχαρίστησε την Κίνηση για την συνάντηση και εξέφρασε ευαρέσκεια γιατί αυτή κινείται προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών «για να πετύχουμε τον βασικό και καθοριστικό στόχο που είναι η επίτευξη λύσης για να απελευθερωθεί επιτέλους η χώρα μας και να επανενωθεί».

Εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, ο Λοΐζος Αυξεντίου είπε ότι είχαν έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο τόσο όσον αφορά την λύση του Κυπριακού, και ιδιαίτερα με τις αρνητικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η τουρκική κατοχική πλευρά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και για τα χρονίζοντα προβλήματα των προσφύγων.

Ως Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου, πρόσθεσε, «έχουμε μεταφέρει την αγωνία μας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την δική μας αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να κινητοποιήσουμε τον προσφυγικό κόσμο, ώστε να κινηθούμε πρώτα προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος, επιστροφή στις κατεχόμενες περιοχές μας και περιουσίες μας».

Αλλά και να ζητήσουν, συνέχισε, μια αποτελεσματική προσφυγική πολιτική από το κράτος, η οποία όχι απλά να δίνει ανακούφιση αλλά να έρθει αρωγός στους πρόσφυγες, βοηθώντας τους με μια αποζημίωση για τις περιουσίες τους που είναι τουρκοκρατούμενες.

Θα κοινοποιήσουν, είπε ο κ. Αυξεντίου, στο ΑΚΕΛ δικές τους προτάσεις ή από άλλους προσφυγικούς φορείς και οργανώσεις που αφορούν την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και μέτρα στήριξης του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 15:10

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand